Amenzi pentru spitalele din județ. Farmaciile eliberează rețete pacienților decedați

746

Articole de la același autor

În urma controalelor întreprinse la Spitalul Orășenesc Hârșova și Spitalul Orășenesc Cernavodă, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) au descoperit o serie de nereguli, motiv pentru care au fost aplicate și amenzi. 


"În urma raportului de control, s-a decis amendarea Spitalului Hârșova cu suma de 100.000 de lei, iar cei de la Cernavodă au primit o amendă în valoare de 9.000 lei. Amenzile au fost date pentru că medicii care au lucrat în camera de gardă sau în compartimentul de primire urgențe nu au respectat legislația în vigoare", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul CJAS, Mirel Cristescu. 


Se pare că aici urgențele au fost preluate de spitalizarea continuă și de DRG, personalul medical preferând ca în loc s-o valideze pe codul de urgență, cu tariful respectiv, să deschidă, în schimb o foaie de spitalizare de zi. 


Trebuie precizat că pentru urgență există niște foi speciale, care sunt întocmite în camera de gardă, mai exact în compartimentul de primire a urgențelor din cadrul spitalului. "Ei au deschis fișe de spitalizare pe zi și le-au înregistrat întocmai, însă neavând voie să facă acest lucru. 


Mai mult decât atât, la Cernavodă au fost sesizate probleme din 2014, la Hârșova, în schimb, aceste greșeli s-au menținut, iar acesta este și motivul pentru care au fost amendați cu o sumă mai mare, asta în condițiile unui spital pe care ne-am chinuit din răsputeri să-l ținem în viață. În momen-tul de față, noi am asigurat toată finanțarea posibilă pentru ca ei să poată asigura asistența medicală locuitorilor din zonă, mai ales că personalul nu prea vrea să meargă acolo", a explicat șeful CJAS. 


Curtea de Conturi vrea să verifice medicii de familie


El a mai spus că în perioada următoare vor fi realizate și alte controale tematice la spitalele din județul nostru. La acest moment, Curtea de Conturi le-a cerut celor de l a CJAS efectuarea unui control vizavi de activitatea medicilor de familie. 


La aceștia au fost identificate în ultima vreme câteva probleme, datorate în mare parte programului informatic SIUI care nu funcționează întotdeauna așa cum ar trebui. 


"Au fost ridicate din farmacie, pe baza unor prescripții, medicamente pentru pacienți decedați sau au existat cazuri cu pacienți care erau internați în spital și au mers în același interval de timp la medicii de familie pentru a ridica diverse rețete, fără a le spune acestora că ei sunt internați. Acest lucru nu este normal să se întâmple, deoarece nu li se poate face consultație și să li se elibereze rețetă atâta timp cât pacientul se află în spital. El poate să plece din unitatea sanitară numai cu condiția de a avea o adeverință-tip semnată de șeful de secție și cu aceea se prezintă la medicul de familie, în codițiile în care își ia medicamente pentru boala cronică și spitalul nu poate să îi asigure acest tratament", a conchis Cristescu. 


Dacă există această adeverință, atunci totul este în ordine, dar de cele mai multe ori, pacienții omit să spună că sunt internați, iar medicii de familie sunt prinși undeva la mijloc, pentru că nu au de unde să ghicească că pacientul respectiv este internat la data prezentării la cabinetul său.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3063 secunde