Amenzi până la 10.000 de lei pentru hărțuirea psihologică și stradală - proiect de lege adoptat de Camera Deputaților

269
Amenzi până la 10.000 de lei pentru hărțuirea psihologică și stradală - proiect de lege adoptat de Camera Deputaților - hartuirestradala93368800-1531221900.jpg

Articole recomandate

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți, cu 214 voturi "pentru", opt voturi "împotrivă" și zece abțineri, un proiect de lege pentru modificarea legii 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, care prevede că hărțuirea psihologică și hărțuirea stradală se pedepsesc cu amendă contravențională cuprinsă între 3.000 și 10.000 de lei.

După alineatul 1 al articolului 6 din actuala lege 202/2002 s-a adăugat următoarea prevedere: "Se interzic comportamentele de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică atât în public, cât și în privat".

Printre altele, discriminarea pe bază de sex sau prin utilizarea de către angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relațiile de muncă, discriminarea pe bază de maternitate a femeilor gravide sau care alăptează și hărțuirea sexuală se pedepsesc cu amendă contravențională cuprinsă între 3.000 și 10.000 de lei.

În forma inițială adoptată de Senat, amenda contravențională era cuprinsă între 3.000 și 100.000 de lei.

O altă modificare arată că aceste contravenții pot fi constatate de Ministerul de Interne, prin Poliția Română, Jandarmerie, Poliția Locală și Poliția de Frontieră.

"Sper ca aceste lucruri să se schimbe odată cu intrarea în vigoare a acestei legi. Zi de zi, femeile din România sunt agresate și umilite prin hărțuire – sub toate formele sale – inclusiv în școli și universități, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun și în instituții publice. De cele mai multe ori, hărțuitorii nu se opresc doar la abuzuri verbale sau gesturi. Hărțuirea nesancționată poate duce la forme grave de violență, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat", a susținut deputatul Oana Bîzgan, potrivit News.ro.

Proiectul de lege a fost inițiat de către deputatul neafiliat Oana Bîzgan și a fost susținut de toate grupurile parlamentare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3966 secunde