Mai multe ştiri online:

AMENZI DRASTICE PENTRU CINCI CENTRE MEDICALE! Ce nereguli au fost descoperite

Ştire online publicată Vineri, 13 Aprilie 2018. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Consiliul Concurenței a sancționat 5 centre medicale (Medicover Hospitals, Med Life, Arcadia Hospital, Genesys Medical Clinic și Rur Medical) și 2 bănci de celule stem (Stem Sure Solutions și CBC Laboratories) pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața serviciilor medicale furnizate de maternități private, se arată într-un comunicat de presă.


Fiecare maternitate avea o relație contractuală de exclusivitate cu o bancă de celule stem spre care își îndruma pacientele. În cazul în care pacientele optau pentru banca agreată, serviciile de prelevare, procesare și stocare a celulelor stem erau gratuite. În cazul în care optau pentru altă bancă, trebuiau să plătească un tarif stabilit de maternitate și banca agreată.


În aceste condiții, pacientelor li s-a redus accesul la o altă sursă alternativă de furnizare de servicii stem în funcție de calitatea și prețul acesteia, iar costul final plătit de paciente era mult mai mare dacă nu alegea banca agreată de maternitate.


Nivelul ridicat al taxei de recoltare sânge/țesut de cordon ombilical aplicată pacientelor care optau pentru băncile non partenere este reflectat în numărul foarte mic de paciente care au ales aceste bănci. Ca urmare, a fost afectată concurența între băncile de celule stem prin limitarea posibilităților de intrare în maternități a altor bănci concurente, în afara celor partenere.


Deși în România activează 12 companii pe piața de prelevare, procesare și stocare a celulelor stem (bănci de celule stem sau agenți ai acestora), doar 4 dintre acestea dețin aproximativ 90% din piață. În acest context, este evident faptul că acordurile de exclusivitate/parteneriatele încheiate de o maternitate cu o anumită bancă au tendința de a distorsiona mecanismul de piață (cerere-ofertă) și, prin aceasta, de a afecta concurența.


„Înțelegerile maternități – bănci de celule stem s-au făcut în detrimentul pacientelor, cărora li s-a redus posibilitatea de a alege serviciile unei bănci, de multe ori mai ieftine decât cele propuse de maternitate. Maternitatea a ignorat interesul pacientelor sale, pentru a-și proteja propriile interese financiare și comerciale. În același timp, aceste acorduri au condus la reducerea concurenței între băncile de celule stem prin blocarea accesului la pacientele maternităților” a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței. 


Relațiile exclusive/parteneriatele au fost încheiate între Medicover și firmele din grupul CBC (Cord Blood Center Ro și Cord Blood Center Medical), Grup Medlife ( Med Life, Rur Medical, Genesys) și Stem Sure Solutions, Arcadia și Stem Sure Solutions, iar apoi Arcadia și Cord Blood Center Medical.


Amenzile au fost aplicate astfel:
1. Medicover Hospitals 181.066 lei
2. Med Life SA 755.962 lei
3. Arcadia Hospital 113.700 lei
4. Genesys Medical Clinic SRL 86.617 lei
5. Rur Medical 22.575 lei
6. Stem Sure Solutions SRL 39.633 lei
7. CBC Laboratories 26.357 lei


Toate companiile implicate au recunoscut încălcarea legii concurenței și au beneficiat de reduceri ale amenzilor.


În urma investigației, Consiliul Concurenței a făcut serie de recomandări atât maternităților private, cât și băncilor de celule stem. Astfel, maternitatea trebuie să stabilească relații cu pacienta - în ceea ce privește recoltarea de sânge/țesut, fără nicio influență a vreunei bănci de celule stem. Noile relații ar trebui să conducă atât la o revizuire a modului de stabilire a tarifului practicat de maternitate pentru serviciul de recoltare sânge/țesut prestat pacientei, cât și la o concurență reală între băncile de celule stem, bazată pe calitatea serviciilor prestate și prețurile practicate, iar nu pe intervențiile făcute pe lângă maternitate.


Tarifele solicitate de către maternitate ar trebui să fie cunoscute în mod real de către pacientele sale, ca tarife percepute pentru serviciile proprii prestate clienților, la fel ca și în cazul celorlalte tarife aferente serviciilor medicale prestate de maternitate.


În ceea ce privește băncile de celule stem, acestea trebuie să aibă o relație cu pacienta în ceea ce privește activitatea de prelevare, procesare și stocare de celule stem; alegerea băncii de celule stem în vederea depozitării materialului biologic recoltat ar trebui lăsată la latitudinea pacientei, iar nu determinată/ influențată de către maternitate, ca urmare a intervențiilor făcute de către băncile de celule stem pe lângă maternități.


Maternitatea este cea care ar trebui să aibă o relație cu pacienta atât în ceea ce privește nașterea propriu-zisă, cât și recoltarea de sânge din cordonul ombilical și/sau țesut de cordon ombilical, așa cum banca ar trebui să aibă o relație cu pacienta în ceea ce privește activitatea de prelevare, procesare și stocare de celule stem.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8619 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4041 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Monden
luni, 15 iulie Foto : Cornelia Catanga a făcut infarct! 2961 vizite, 0 comentarii Cornelia Catanga a făcut infarct!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8885 secunde