Amenințarea COVID-19! Măsuri fără precedent în întreaga țară

1193
Amenințarea COVID-19! Măsuri fără precedent în întreaga țară - fotofondcoronavirus2-1583792188.jpg

Articole de la același autor

Amenințarea unei epidemii de gripă provocată de virusul Covid-19 obligă autoritățile naționale și cele locale să ia măsuri fără precedent. În premieră, au fost suspendate toate zborurile către și dinspre Italia, au fost închise grădinițele, școlile și universitățile și s-au anulat toate evenimentele cu mai mult de 1.000 de participanți.


Deși numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este încă destul de scăzut la noi în țară, Guvernul a impus deja măsuri de prevenție astfel încât să se evite răspândirea virusului.


Astfel, după obligativitatea izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, pentru toți cetățenii români care se întorc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, în cursul nopții de duminică, autoritățile naționale au decis și sistarea curselor aeriene către și dinspre Italia, până pe 31 martie. Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre. 


În plus, operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.


În ce privește cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud, aceștia intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin. De altfel, accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, nu este interzis, ci este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.


Fără concerte, spectacole și meciuri
De asemenea, tot până pe 31 martie, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane. "Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată. Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publică locale", a anunțat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.


Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate. Această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.


Până la închiderea ediției, la nivel național au fost confirmate 15 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID-19 pe teritoriul României. Dintre cei 15 cetățeni care au contactat virusul, cinci sunt deja declarați vindecați și au fost externați. Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.


Telverde pentru o informare corectă
În fiecare zi, sute de oameni apelează linia Telverde 0800/800.358, deschisă special pentru informarea cetățenilor. Astfel, sfatul autorităților este să luăm în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apelăm pentru recomandări și alte informații la linia Telverde. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021/320.20.20.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4481 secunde