Alt spital, acelaşi coşmar! Managerul Stela Halichidis „s-a jucat” cu focul! ŞAPTE persoane au decedat!

3270
1

Articole de la același autor

După două incendii în doar câteva luni, în secţii ATI din ţară, în care au murit zeci de oameni nevinovaţi, coşmarul pare fără sfârşit şi lecţiile de neînvăţat. Şapte pacienţi au pierit vineri, 1 octombrie, în incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța. Directorul unităţii medicale, dr. Stela Halichidis pare că s-ar fi jucat cu focul şi, deşi avea obligaţia încă din 2017 să facă demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, cei responsabili susțin că, de fapt, nu a depus la ISU nicio solicitare şi niciun document.

Zi neagră pentru municipiul Constanţa, vineri, 1 octombrie, după ce un incendiu izbucnit la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase a curmat viaţa a şapte pacienţi care se luptau deja pentru viaţă. Alţi 113 pacienţi, din care patru copii, au fost evacuaţi şi ulterior transportaţi la alte unităţi medicale.



Alarma s-a dat la ora 9.44 și, în şase minute, la faţa locului a ajuns primul echipaj de pompieri. Ulterior, au fost mobilizate toate forţele disponibile în judeţ. În primele minute, pacienţii au fost scoşi pe geam de către personalul medical. „Unii oameni erau pur şi simplu purtaţi pe braţe, cei de la spital improvizaseră nişte scări şi îi scoteau pe fereastră. Era un fum negru, înecăcios, care te împiedica să respiri. În stradă, pur şi simplu te usturau ochii, te înecai. Îmi dau seama ce era în interior”, au povestit martorii. În panica instalată, unii bolnavi încercau să iasă singuri, în pijamale şi cu masca de oxigen la gură.

Tragedie şi durere

Zeci de ambulanţe au fost solicitate, ulterior, la faţa locului, pentru a prelua pacienţii şi a-i transfera la alte unităţi medicale din judeţ. Pe măsură ce acestea veneau, la faţa locului ajungeau şi rude ale celor care erau internaţi în spital. Au urmat scene înfiorătoare, în care oamenii îşi strigau mamele, taţii, duşi pe tărgi şi în scaune rulante către ambulanţe.

În toată panica creată, chiar şi autorităţile s-au bâlbâit şi au anunţat, iniţial că nu este nicio victimă. Apoi, prefectul judeţului, Silviu Coşa, a spus că sunt patru persoane decedate, găsite în pat, în secţia de Terapie Intensivă unde a izbucnit incendiul. Ulterior, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a declarat oficial că au fost înregistraţi nouă morţi. Pentru ca, apoi, să revină şi să spună că s-a greşit. Şefului DSU, Raed Arafat, sosit la Constanţa, pentru a urmări modul în care au fost redirecţionaţi pacienţii evacuaţi, şi-a cerut scuze pentru eroarea făcută de colegii săi. „Când raportăm lucruri în dinamică, astfel de greşeli se întâmplă. Doi pacienţi care au decedat în afara Spitalului de Boli Infecţioase au fost raportaţi dublu. Ne cerem scuze pentru această situaţie. Şi este bine că sunt mai puţine victime decât cele raportate iniţial”, a spus Raed Arafat.





Pacienţii evacuaţi, internaţi în spitale din judeţ

Din cei 114 pacienţi care au fost preluaţi de ambulanţe, peste 40 au ajuns la Spitalul Judeţean. Acolo, şeful UPU, dr. Rodica Tudoran, a făcut triajul, iar unii dintre ei, printre care doi copii şi mama unuia dintre aceştia, au fost lăsaţi să meargă acasă, în izolare. Alţi pacienţi au fost duşi la Spitalul Militar, la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare şi la Spitalul Modular de pe stadionul Portul. „Direcţia de Sănătate Publică avea identificate deja 201 paturi cu oxigen, care urmau să se disponibilizeze în perioada următoare, şi vor fi folosite acestea. Astfel, nu a fost nevoie de transferul pacienţilor în alte judeţe”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat.



„S-a întâmplat un necaz!”


O anchetă a fost demarată pentru a fi depistată cauza izbucnirii incendiului. Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase avea 10 paturi şi toate erau ocupate la momentul tragediei. Imediat după incident, directorul unităţii medicale, dr. Stela Halichidis, a declarat că „totul funcţiona conform legii”. „Toate defecţiunile erau remediate, totul funcţiona normal, dar s-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce. Cadrul tehnic PSI s-a ocupat şi vom vedea ce probleme au fost”, a spus managerul spitalului.

Cu toate acestea, comandantul ISU Dobrogea, Cristian Mihail Amarandei, a precizat că ultima verificare la sistemele de protecţie împotriva incendiilor a fost efectuată în luna februarie 2021 şi au fost depistate mai multe neconformităţi, pentru care au fost aplicate şi sancţiuni. Mai mult decât atât, colonelul Radu Palaghioi, din cadrul ISU Dobrogea, a confirmat că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Potrivit acestuia, au fost efectuate mai multe controale la unitatea medicală, în ultimii ani, iar, în 2017, conducerea spitalului a fost notificată în scris asupra obligaţiei de a depune documentele şi de a solicita autorizaţia pentru securitate la incendiu.

„Din 2017 şi până în prezent, nu există o solicitare şi o depunere de acte sau documente prin care să se solicite obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, a precizat reprezentantul ISU.

Potrivit prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Viorel Teliceanu, a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată.





„Nu există o strategie coerentă la nivelul guvernului!”

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas consideră că guvernanţii sunt vinovaţi pentru astfel de tragedii, deoarece nu au o strategie coerentă pentru sistemul de sănătate şi iau doar decizii pe genunchi. „Nu există o strategie coerentă la nivelul guvernului şi nici un management adecvat al resurselor pentru a rezolva această problemă de structură a sistemului sanitar public! În schimb, guvernanţii sunt «campioni» ai deciziilor punctuale, luate «pe genunchi», care încearcă să cârpească sistemul numai acolo şi când cedează! Săptămâna aceasta, premierul Cîţu ameninţa managerii cu pierderea locurilor de muncă dacă nu rezolvă problema locurilor la ATI.

Să-i spună cineva domnului prim-ministru că secţiile ATI nu se fac la comandă şi nu suportă improvizaţii!”, au precizat reprezentanţii Sanitas.

Aceştia susţin că oricând tragedia de la Constanţa se poate repeta în alt spital din România. „Nu putem să nu spunem, pentru a nu ştiu câta oară, că acelaşi lucru se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România, în condiţiile în care instituţiile sanitare sunt obligate să funcţioneze în clădiri cu infrastructură învechită (de peste 80-90 de ani!), incapabilă să facă faţă cerinţelor tehnice şi a celor de siguranţă a pacienţilor”, mai spun reprezentanţii angajaţilor din Sănătate. 



Comentează știrea

HUUoo
3 noiembrie 2021
HUUoo

MACHE ,........NU FACE Nimeni NIMIC.... MACHEDONII AU TERMINAT orasul Ct,a.... astia FURA ORICE si se INFIG ORIUNDE. FURA DIPLOME......FURA ORICE. NU DAU NICI UN EXAMEN........NU STIU sa faca nimic normal. ARE figura de baba isterica de la t,ara.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4169 secunde