"Alo, sunt infectată cu Covid-19!" Cinci ore de așteptare, iar ambulanța tot nu sosea…

2648

Articole de la același autor

În fiecare zi, în Constanța sunt confirmate noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Sunt bolnavi din toate colțurile județului. Ce ne facem, însă, dacă bănuielile noastre cele mai sumbre se confirmă, iar analizele arată negru pe alb că suntem infectați cu virusul Covid-19? Ce facem? Pe cine sunăm? Cum ajungem la spital?

Dacă începeți să aveți simptome care vă duc cu gândul că aveți coronavirus, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să vă sunați medicul de familie. Dacă simptomele sunt constante, pregnante, tușiți și aveți temperatură mare, dificultăți în respirație, atunci medicul de familie sau chiar dumneavoastră veți suna, mai departe, la 112, pentru a vi se recolta probe pentru testare. Ce se întâmplă, însă, dacă vine rezultatul testului și este pozitiv?

Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) are obligația de a vi-l comunica direct sau prin medicul de familie. Așadar, să zicem că sunteți pozitiv, aveți Covid-19, dar simptomele sunt ușoare. Ce trebuie făcut mai departe? Vă gândiți că cel mai simplu ar fi să rămâneți în izolare timp de 14 zile de la data rezultatului testului, dar nu este suficient, spun specialiștii. Aceștia susțin că, de fapt, este nevoie să mergeți, la spital pentru o evaluare medicală.

Cum ne deplasăm la spital

Întrebarea care vă macină este cum ajungeți la spital? Luați autobuzul, taxiul? Niciuna dintre variante nu este bună, întrucât, având în vedere că sunteți pozitiv, puteți infecta pe oricine din jur. Așa că, pentru a evita orice fel de probleme și îmbolnăvirea celorlalți, așteptați cuminte ambulanța pentru a vă transporta la spital.

În acest caz, trebuie să vă înarmați cu multă răbdare, să aveți nervi de oțel chiar și în această situație tensionată, pentru că așteptarea ambulanței poate dura ore bune. Iată exemplul unei profesoare din Constanța, care a primit, luni după amiază, confirmarea că testul pentru Covid-19 este pozitiv. Ca un bun și responsabil cetățean, a sunat la DSPJ și la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) pentru a fi transportată la spital. Apelul s-a dat la ora 17.30. Au trecut o oră, două ore, trei ore, cinci ore… și nimic, nici urmă de ambulanță! Până la urmă, undeva în jurul miezului nopții, profesoara a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase.

Așadar, pot trece chiar cinci ore în care un pacient infectat poate avea orice tip de comportament, poate infecta la rându-i, din neglijență, neștiință, prostie sau chiar rea voință, alți oameni. Sunt aspecte care par a fi scăpat din vedere de către autorități. Ce-i de făcut? Pentru lămuriri, am luat legătura cu directorul DSPJ Constanța. 


"Persoana afectată se poate deplasa singură, cu mașina personală la spital, unde se va duce pentru internare, sau poate suna la numărul de urgență 112. De asemenea, putem suna noi. De regulă, noi anunțăm că o persoană este pozitivă, dăm adresa și ambulanța o duce la spital. Pacienții nu mai sunt luați de mult cu izoleta, ci doar cu ambulanța", a precizat șeful DSPJ, Cristina Schipor.

Ambulanțele pleacă imediat la decontaminare

Contactată telefonic, dr. Claudia Tătărici, de la Ambulanță, a precizat că, dacă un pacient este confirmat pozitiv, fără simptomatologie, în cazul acestuia, la adresa de domiciliu se va deplasa o ambulanță de tip A2, cu ambulanțier, costumat corespunzător. Dacă este vorba de un pacient cu simptomatologie specifică, atunci la fața locului se deplasează o ambulanță de tip B2. Ambele mașini, după ce transportă pacientul pozitiv, merg imediat la decontaminare.

Întrebată de ce ambulanțele ajung greu la solicitări, medicul a declarat că, în primul rând, au multe solicitări și că pentru cazurile de Covid-19 nu au decât două mașini alocate.

"În cursul săptămânii, până la ora 16.00 se mai poate apela și la ambulanțele private, dar, după această oră, până a doua zi, la 7.00 și în week-end, sunt doar două mașini, ale noastre, asta în condițiile în care, după fiecare pacient, se trece la decontaminarea ambulanței și se pierde în jur de aproximativ o oră.

În momentul în care suntem anunțați de DSP că unei persoane i-a ieșit testul pozitiv, noi sunăm pacientul să știe că va fi dus la spital. Nu știm, însă, la ce oră ajungem, întrucât aceste mașini se deplasează în tot județul Constanța. În plus, se lucrează la capacitate maximă, avem și urgențe, suntem sufocați de solicitări. Cert este că timpii de așteptare la ambulanțele de tip A2 sunt destul de mari, dar apelăm la populație să înțeleagă situația", a subliniat medicul.

Ce facem cu copiii?

O altă întrebare care stă pe buzele multora este ce fac în cazul în care ei sunt declarați pozitivi, iar copiii nu. Ce fac cu cei mici?

"Dacă copiii nu au rude care ar putea sta cu ei, apelăm la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța", a adăugat directorul DSPJ, Cristina Schipor.

În acest sens, au precizat reprezentanții DGASPC, sunt alocate șase locuri în centrele de care dispun, cu posibilitatea suplimentării acestora, dacă este nevoie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1212 secunde