Alo, ANAF? Cine protejează din umbră afacerea cu microbuze maxi-taxi

Duminică, 28 Iunie 2015
8411
Odată cu sosirea verii și a turiștilor, la Constanța, transportul în comun este din ce în ce mai aglomerat. Așa se face că microbuzele maxi-taxi circulă cu zeci de oameni îndesați ca sardinele, iar șoferii fac mici averi din taxare.

Constănțenii care merg zilnic la și de la muncă folosind aceste mijloace de transport se plâng că nu primesc tichet atunci când achită contravaloarea călătoriei și sunt nevoiți să se înghesuie în picioare, lângă turiști cu colace și umbreluțe în brațe. În ciuda acestor condiții, este singura soluție să ajungă repede acolo unde au treabă, pe traseele unde nu circulă autobuzele RATC.

"De când a început vara, este o nebunie cu transportul. Patronul restaurantului unde lucrez ne decontează biletele de transport, dus-întors, dar șoferul nu ne dă tichet. Nu doar nouă, ci tuturor călătorilor. Turiștilor nici atât. Doi lei dus, doi lei întors, pentru noi sunt niște bani, iar dacă patronul s-a oferit să-i suporte el, de ce să nu fie așa? Pentru că vrea un șofer care poate pleacă cu 200 de lei pe seară, acasă? Unde este ANAF-ul atunci când se fac astfel de încălcări ale legii? Inspectorii se iau de bătrânele care stau cu verdeață în piață, dar pe marii evazioniști nu-i văd. Cine îi protejează pe aceștia?", se întreabă Ion Băjenaru, din Constanța, lucrător la un restaurant din nordul stațiunii Mamaia.

Bărbatul spune că, deși numărul călătorilor a crescut simțitor în ultima perioadă, în stațiunea Mamaia, nu a fost suplimentat și numărul mașinilor maxi-taxi.

"Seara, suntem zeci de oameni în stație, către Constanța. Cine să se urce, turiștii, care sunt cu copii și bagaje, sau noi, care venim după o zi de muncă, de de-abia mai stăm pe picioare? Așteptăm jumătate de oră în stație. Autobuzele RATC care au fost băgate acum pe traseu nu rezolvă situația, pentru că ne lasă departe, trebuie să mai schimbăm un mijloc de transport, să mai plătim un bilet, ne costă prea mult", s-a mai plâns constănțeanul.

O călătorie obișnuită

Recent, am făcut și noi o călătorie cu maxi-taxi, de la Casa de Cultură, până la Cazino, în Mamaia. I-am spus șoferului unde vrem să ajungem și ne-a cerut doi lei de persoană, pentru care nu am văzut niciun tichet. Când am urcat, microbuzul era deja plin, toate scaunele erau ocupate, iar în picioare stăteam vreo șapte - opt persoane. Până la stația de la City Park, deja nu mai aveau unde să se urce alți oameni. Cu toate acestea, șoferul oprea de fiecare dată când vreun pieton îi făcea cu mâna. Ajunseserăm, la un moment dat, să stăm unii peste alții, la propriu.

Când a intrat în Mamaia, deja de-venise insuportabil. Noroc că au mai coborât vreo trei persoane la terenurile de tenis de la Neptun și încă vreo trei persoane la următoarea stație. Apoi, la Cazino, s-a golit pe jumătate microbuzul. În tot acest timp, șoferul a vorbit la telefon, cu căști, ce-i drept. Din conversația care se auzea fără prea mare efort, am înțeles că șoferul făcea întrecere cu alt microbuz, ca să ajungă primul în stație și să ia toți călătorii.

Am încercat să aflăm și opinia reprezentanților firmei de transport, dar am fost pasați de la un birou la altul până ce nu ni s-a mai răspuns la telefon. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2525 secunde