Alexandru Rafila: Automedicaţia în această perioadă este la ea acasă

Joi, 19 Noiembrie 2020
261
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că, în această perioadă, a crescut foarte mult consumul de azitromicină, existând persoane care folosesc "fără discernământ" antibiotice în încercarea de a preveni infecţia cu noul coronavirus sau de a se trata de COVID-19, potrivit Agerpres.


"Automedicaţia în această perioadă este la ea acasă. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în această perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecţia cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice. Consumul de azitromicină a crescut foarte mult şi, chiar dacă azitromicina este prevăzută ca şi o medicaţie care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, utilizarea fără discernământ şi automedicaţia sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecţiile bacteriene, nu în infecţiile virale. Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată ca şi terapie, dar această utilizare de masă e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase", a explicat Rafila, în cadrul dezbaterii "Conştientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19", organizată de DC Media Group.


Alexandru Rafila, care este şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a arătat că, în ţara noastră, consumul de antibiotice, "după o aparentă scădere", a început să înregistreze din nou un trend crescător. Totodată, antibiotice a căror utilizare excesivă este legată de apariţia unor infecţii precum cea cu Clostridium difficile înregistrează acelaşi trend crescător. El a subliniat că pacienţii nu trebuie să insiste pentru a obţine antibiotice, atrăgând atenţia şi asupra faptului că utilizarea acestora într-o infecţie virală este recomandată doar în cazul unei complicaţii infecţioase bacteriene.


Pagina a fost generata in 0.4957 secunde