ALERTĂ! Un medicament folosit de milioane de români, suspectat că favorizează cancerul

528
ALERTĂ! Un medicament folosit de milioane de români, suspectat că favorizează cancerul - pastiless-1569826175.jpg

Articole de la același autor

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț de farmacii din SUA. Operațiunea este una de amploare, la nivel mondial, iar Canada și Franța au retras deja de la vânzare medicamentele pe bază de ranitidină.


Medicii au sfătuit pacienții să nu o mai folosească, dar, totuși, să nu întrerupă brusc tratamentul și să o înlocuiască cu altceva, potrivit Agerpres.

Ranitidina este un medicament folosit pentru arsurile gastrice și ulcere stomacale și se eliberează în farmacii atât pe bază de rețetă, cât și la liber.

La 13 septembrie, atât Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, cât și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și-au făcut publice deciziile de a reevalua prezența N-nitrosodimetilaminei în medicamententele care conțin ranitidină, potrivit Agerpres.


Această substanță, cunoscută și sub denumirea de dimetilnitrosamină, este suspectată, pe baza unor studii făcute pe animale, că ar putea fi un carcinogen uman (o substanță care poate produce cancer). Substanța este prezentă însă și în apă și alimente, inclusiv în carne, produse lactate și legume, dar nu este dăunătoare atunci când e vorba de cantități foarte mici.

Pe de altă parte, un studiu făcut public în februarie 2019 avertiza că medicamentele împotriva acidității gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer, până în punctul reducerii duratei de supraviețuire a pacienților care iau aceste medicamente.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.501 secunde