Alertă la Constanța din cauza focarelor de dermatoză nodulară din Bulgaria. Există riscul apariției bolii și în România

230
Alertă la Constanța din cauza focarelor  de dermatoză nodulară din Bulgaria.  Există riscul apariției bolii și în România - alertaromania-1468253631.jpg
Mai multe cazuri de dermatoză nodulară contagioasă au fost confirmate, recent, în Bulgaria, Serbia și Macedonia. Din această cauză, crescătorii de bovine din țara noastră sunt sfătuiți să respecte anumite reguli, pentru a evita apariția de îmbolnăviri în rândul animalelor lor.

"Ca urmare a apariției dermatozei nodulare contagioase în Bulgaria, Serbia și Macedonia, precum și a maximizării măsurilor de prevenire a acestei boli pe teritoriul României, proprietarii de bovine sunt rugați ca, în caz de modificări ale stării de sănătate a acestora, să anunțe imediat medicul veterinar din zonă sau să anunțe reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Constanța, la numărul de telefon 0241/682.417", precizează directorul executiv al DSVSA Constanța, dr. Geronimo Brănescu.

Ce este boala dermatoza nodulară contagioasă

Boala afectează bovinele și bivolițele de toate vârstele și produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activitățile de combatere care sunt foarte costisitoare, cât și prin faptul că atrage după sine restricții severe asupra circulației speciilor afectate atât pentru comerțul intracomunitar, cât și pentru exportul de bovine. Dermatoza nodulară contagioasă (Lumpy Skin Disease) este o boală virală, caracterizată prin evoluție rapidă și pierderi severe în efectivele infectate, mai ales cele tinere, respectiv la animalele fără imunitate.

Boala poate fi introdusă într-un teritoriu indemn prin vehicularea vectorilor din teritoriile infectate spre cele indemne de către vânt, prin introducerea vectorilor odată cu transporturile de animale, prin introducerile ilegale de animale infectate, prin personalul care a lucrat în ferme infectate și care a avut contact cu animale bolnave, prin furaje contaminate etc.

În mod obișnuit, virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (țânțari, muște care ciupesc și căpușe), dar poate fi transmis și prin contactul direct cu animalele infectate prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau chiar indirect, cu apă și furajele contaminate.

Recomandări de la DSVSA Constanța

"În vedere evitării introducerii acestei boli în exploatații, fermierii trebuie să evite mișcarea neavizată a animalelor între ferme și, în special, introducerea de animale noi cu status epidemiologic necunoscut, precum și contactul direct sau apropiere de animalele fermierilor din vecinătate. De asemenea, trebuie evitate schimburile de autovehicule, mașini, echipament, furaje și așternut între ferme, mișcarea necontrolată a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei, în care nu trebuie să aibă acces. Vizitatorii în ferme sau vehicule străine - oameni, animale de companie, echipamente și vehicule trebuie limitate. Animalele scoase la pășunat nu ar trebui să consume apă din râuri sau bălți și sunt complet interzise târgurile de animale neavizate de autoritățile sanitare veterinare", a mai adăugat șeful DSVSA Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.676 secunde