Aleksei Navalnîi, nominalizat la premiul Nobel pentru pace

233
Aleksei Navalnîi, nominalizat la premiul Nobel pentru pace - 200821navalnymc1132485965caacabe-1612466044.jpg

Articole recomandate

Fostul preşedinte polonez şi laureat al premiului Nobel pentru pace Lech Walesa l-a nominalizat pe disidentul rus Aleksei Navalnîi pentru acordarea acestei distincţii, relatează Agerpres.


Într-o scrisoare adresată Comitetului Nobel norvegian, Walesa elogiază „curajul şi eforturile lui Navalnîi îndreptate către descoperirea corupţiei, apărarea pluralismului politic şi opoziţia faţă de regimul rus tot mai autoritar”.


„Navalnîi luptă împotriva totalitarismului pentru ideile de democraţie, drepturi şi libertăţi fundamentale, la fel cum am luptat şi eu cu decenii în urmă în Polonia comunistă”, a mai scris Walesa.


Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia în ianuarie după ce a beneficiat de tratament în Germania din cauza unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic noviciok. El a fost imediat reţinut la sosirea în ţară. Marţi, un tribunal din Moscova a decis că disidentul trebuie să ispăşească o condamnare de trei ani şi jumătate pentru că nu a reuşit să ia legătura cu autorităţile penale, aşa cum impuneau termenii unei decizii mai vechi, întrucât se afla în Germania pentru a se recupera după o otrăvire de comiterea căreia el a acuzat serviciul de informaţii rus.Navalnîi primise o sentinţă cu suspendare în 2014 într-un caz de fraudă, despre care el a afirmat că e politică, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat că a implicat proceduri „arbitrare şi incorecte”.


Fostul preşedinte polonez şi lider al sindicatului Solidaritatea Lech Walesa a primit premiul Nobel pentru pace în 1983.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.147 secunde