ALARMĂ DE LA METEOROLOGI. VORTEXUL POLAR ADUCE FRIG NĂPRASNIC ÎN ROMÂNIA

2135
1
ALARMĂ DE LA METEOROLOGI. VORTEXUL POLAR ADUCE FRIG NĂPRASNIC ÎN ROMÂNIA - gerfrig-1508914247.jpg

Articole recomandate

Vremea se încălzește pentru două-trei zile, însă apoi urmează un episod de vreme foarte rece la sfârșit de săptămână. Una dintre cauzele acestei schimbări: vortexul polar a scăzut în intensitate și aerul extrem de rece se îndreaptă spre Europa, inclusiv România, scrie realitatea.net


Meteorologii sunt în alertă deoarece la Polul Nord am putea avea mai repede decât de obicei în această toamnă așa-numita "rupere a vortexului polar", un fenomen care aruncă aerul rece de deasupra polului către Europa, inclusiv România.

"Vortexul polar este o zonă deasupra Polului Nord, ca un râu de aer care curge cu o viteză foarte mare, un jet atmosferic care ține aerul foarte rece deasupra Polului. Dacă vortexul nu reușește să țină concentrat acolo aerul foarte rece, avem pătrunderi de aer rece în emisfera nordică, deci și în Europa și România bineînțeles poate fi afectată", a explicat la Realitatea TV climatologul Roxana Bojariu, de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).


În această perioadă vortexul polar este mai slab, a spus specialistul ANM, ceea ce înseamnă că vom avea pătrunderi de aer rece până la zonele de atitudini mai joase din Europa în următoarea perioadă.

Specialistul ANM a explicat că aerul rece se revarsă asupra zonelor joase din Europa atunci când vortexul polar slăbește în intensitate și se rupe în mai multe bucăți. Astfel de episoade sunt sub-lunare, ele se pot totuși repeta, iar pe baza lor meteorologii pot face o predicție cu privire la răcirea vremii pe un interval de maxim 3 săptămâni.

"Ruperele dese ale vortexului pot da anumite caracteristici ale iernii care urmează", a atras atenția climatologul. Influența vortexului polar asupra climei se manifestă cel mai clar în perioada iernii, însă și toamna poate aduce valuri de aer rece.

Potrivit expertului meteo, intensitatea unor fenomene este mult mai mare decât erau înregistrate cu decenii în urmă. "Vorbim de schimbarea climei, trebuie să ne adaptăm. Este o schimbare a modului în care se transferă energia, acum se face cu mai multă intensitate", a declarat Roxana Bojariu.


Comentează știrea

icsulescu
25 octombrie 2017
schimbare climatica

e vorba de incalzire globala madam Bojariu. Nu mai minti.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0983 secunde