Ai un câine care nu e de rasă? Ești obligat să-l sterilizezi și să-l microcipezi

914
2
Ai un câine care nu e de rasă? Ești obligat să-l sterilizezi și să-l microcipezi - jos-1447092403.jpg

Articole de la același autor

De la 1 ianuarie 2015, toți românii iubitori de animale care au câini de rasă comună sunt obligați să îi înregistreze și să-i sterilizeze. Din păcate, însă, prețurile destul de ridicate la sterilizări îi determină pe mulți constănțeni să tot amâne intervenția, în speranța că nu se va găsi nimeni să-i amendeze.


Autoritățile locale de-abia reușesc să gestioneze problema câinilor fără stăpân, așa că nici nu se pune problema, deocamdată, să se ocupe și de cei care au un proprietar. Nu se dau nici amenzi, dar nici nu sunt sprijiniți oamenii să-și sterilizeze animalele reducându-se astfel riscul de a se înmulți cu câini de pe stradă.


"Am doi câini în curte. Nu sunt de rasă, dar ne păzesc casa, sunt ai noștri, nu ies niciodată pe stradă. Nu înțeleg de ce trebuie să-i sterilizez. Sunt de acord să-i înregistrez în registru, dar de ce să-i sterilizez?", ne întreabă nea Ion, din cartierul Km 4 - 5. Bărbatul spune că s-a interesat la un cabinet veterinar și, pentru amândouă animalele, i s-a spus că îl costă 350 de lei, cu reducere. "Nu am reușit încă să adun banii ăștia. Când spun că mă duc, mai apare ceva și în cheltui. Asta e, până la urmă poate o să se renunțe la treaba asta", ne-a mai spus bărbatul.










Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, emis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, toți românii care au câini sunt obligați să-și înregistreze animalele în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân și să-i castreze. Odată cu înregistrarea în RECS, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru și în carnetul de sănătate al animalului.


Sterilizări gratuite, la Constanța
În cabinetele veterinare din Constanța, există pachete speciale pentru vaccinare antirabică, sterilizare și microcipare, însă nicăieri nu este mai ieftin de 150 de lei. Pentru a veni în sprijinul constănțenilor care nu pot să plătească aceste costuri, o mână de medici veterinari au lansat o campanie de sterilizare gratuită, atât pentru animale cu stăpân, cât și fără stăpân.


130 de câini și pisici din Constanța au fost sterilizate numai week-end-ul trecut, la Constanța. Acțiunea a fost organizată de o echipă de medici veterinari de la Romania Animal Rescue. 


Aceștia, împreună cu o echipă de opt voluntari din Constanța, au sterilizat, în total, 130 de animale. "Am avut listă de așteptare și ne propusesem să sterilizăm 100 de animale, dar, până la urmă, au fost 130. Me-dicii au muncit ca niște eroi, peste zece ore pe zi pentru a putea face față numărului foarte mare de solicitări", a declarat, pentru "Cuget Liber", Diana Stănculescu, unul dintre iniția-torii campaniei.


Vor un program de sterilizări gratuite
Potrivit acesteia, campania va continua și în lunile următoare, mai ales că sunt deja liste de așteptare făcute. "Acțiunea a dovedit, încă o dată, necesitatea unui program de sterilizări gratuite în Constanța, program pe care Primăria refuză să îl desfășoare cu toate că sunt fonduri, în totală bătaie de joc față de cetățeni, aceștia plătind lunar taxe și impozite, dar care trebuie să scoată din buzunar pentru a rezolva în mod civilizat și uman una din problemele Constanței, și anume sterili-zarea animalelor fără stăpân, pentru dimi-nuarea numărului acestora de pe străzi", a mai spus Diana Stănculescu.


Comentează știrea

cta
10 noiembrie 2015
cainii ...

Nu mai dorim caini in blocuri, indiferent de talie... galagie non stop, mizeria din jurul blocului e facuta de cainii de apartament, rotile masinilor murdite zilnic... cata nesimtire pot avea acesti stapani de animale ? dece nu ii taxeaza primaria pt mizeria pe care animalele lor o fac zilnic in oras ? taxa pe gunoi a fost scumpita aberant de mult, de ce nu ii taxeaza si pe acesti oameni care murdaresc tot orasul, alei ,parcuri trotuare? de ce nu sunt amendati de politia locala ,jandarmii care patruleaza prin oras, ca nici unul nu strange vreodata mizeria cainelui? ajunge cu nesimtirea, nu mai vrem caini in bloc... daca nu iti semneaza TOTI vecinii , nu tii animal la bloc, dute la casa ....sau in padure!

EGO
10 noiembrie 2015
caini

Nimani nu respecta aceste ordine,hotarari,norme.Ce-i de facut?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9348 secunde