Ai ratat Bacul? Nu dispera! Cineva îți întinde o mână de ajutor

272
Ai ratat Bacul? Nu dispera! Cineva îți întinde o mână de ajutor - fotofonducenic1-1444750456.jpg

Articole de la același autor

Sute de tineri constănțeni au ratat bacalaureatul anul acesta și se gândesc dacă mai merită să învețe și să îl dea la vară. Unii au lucrat pe timpul verii, pe plajă, în baruri și cluburi, dar ar vrea să găsească ceva permanent. Singura lor șansă este ucenicia, să învețe o meserie chiar la locul de muncă, să accepte să fie plătiți ca pentru început și să fie serioși și muncitori. 


"Conform legii privind ucenicia la locul de muncă, formarea profe-sională prin ucenicie ar trebui să ofere persoanelor interesate cu vârsta de peste 16 ani posibilitatea de a obține o calificare în sistemul de formare profesională a adulților, care să permită ocuparea unui loc de muncă și continuarea învățării și să permită angajatorilor să își asigure forță calificată, de calitate, în funcție de cerințele proprii", ex-plică directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, Emilia Murineanu. 


Sprijin pentru angajatori 
Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia ucenicul se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea angajatorului, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate con-dițiile necesare formării profesionale. 


Durata timpului de muncă este de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de șase ore pe zi și 30 de ore pe săptămână.
 
Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, poate solicita și bene-ficiază, la cerere, de 60 la sută din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare. 


Patronii care intenționează să întindă o mână de ajutor unui tânăr și să își formeze o echipă profesionistă sunt invitați să se adre-seze Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța. 


Bani de la stat pentru absolvenți 
De asemenea, statul susține firmele dornice să facă angajări din rândul absolvenților sau șomerilor cu vârsta peste 45 de ani și le 
oferă o sumă de bani lunară de cel puțin 500 de lei, în funcție de nivelul studiilor. 


"Pentru încadrarea în muncă a ab-solvenților instituțiilor de învățământ, pe perioadă nedeterminată, angajatorii beneficiază, pe o perioadă de 12 luni, de o sumă lunară reprezentând 1, 1,2 sau 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă, în funcție de nivelul studiilor. Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenți din categoria persoanelor cu handicap primesc aceste sume lunar, pe o perioadă de 18 luni", a mai adăugat Emilia Murineanu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 03 Octombrie 2015
Stire din Social : Nemții caută meseriași români
Pagina a fost generata in 0.4421 secunde