Ai o firmă și vrei contracte în străinătate? Iată de ce ai nevoie!

437
1
Ai o firmă și vrei contracte în străinătate? Iată de ce ai nevoie! - muncastrainatate-1364405795.jpg

Articole de la același autor

Dacă aveți o întreprindere individuală sau o societate comercială în țara noastră și intenționați să desfășurați activitate și în străinătate există un document care v-ar putea ajuta în relațiile cu posibilii colaboratori. Este vorba despre documentul portabil A1, un fel de istoric al întreprinderii respective, o garanție a credibilității în fața eventualilor parteneri. Acesta poate fi obținut de la Casa Județeană de Pensii Publice Constanța.

"Documentul portabil A1 dovedește exclusiv menținerea titula-rului acestuia la sistemul de securitate socială din statul de trimitere (România), lipsa acestuia nefiind de natură a împiedica desfășurarea de activități profesionale pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene. Într-un astfel de caz devine aplicabilă regula generală în domeniu - cea a asigurării conform legislației locului de desfășurare a activității", precizează purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Publice Constanța, Kristina Mutiș.

Documentul portabil A1 nu poate fi asimilat, din punct de vedere legal, unui permis de muncă. El este folosit exclusiv în caz de pluriactivitate, adică atunci când un lucrător desfășoară simultan sau alternativ activități salariate și/sau independente pe teritoriul a două sau mai multor state membre. Pentru a se face deosebire între situațiile de detașare și situațiile de pluriactivitate un element decisiv avut în vedere îl reprezintă durata activității din unul sau mai multe state membre.

"În acest scop, instituția competentă face o evaluare generală, a tuturor elementelor de fapt pertinente, inclusiv a celor legate de locul de muncă", mai precizează reprezentantul CJPP. Situațiile de pluriactivitate vizează în special activitățile desfășurate de anumite categorii socioprofesionale, precum personalul aeronautic civil navigant, șoferi de tir, conducători de tren, experți IT care desfășoară activități în mod alternativ sau simultan pe teritoriul mai multor state membre, activități desfășurate prin natura lor, pe teritoriul mai multor state membre, etc.

Un morman de documente

Pentru obținerea documentului portabil A1, angajatorii trebuie să depună 14 documente, care includ certificatul de înregistrare a so-cietății, adeverințe de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, contracte comerciale anterioare și prezente, contractul sau antecontractul încheiat de angajatorul din România și angajatorul din statul respectiv, precum și traducerea autorizată, dar și adeverință privind stagiul de cotizare realizat în ultimele 12 luni.

În cazul lucrătorilor independenți, sunt necesare mai puține acte. Este vorba despre certificatele de atestare fiscală și constatatoare, contractele comerciale, dovada asigurării în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, pentru accidente de muncă și boli profesionale, pentru șomaj, precum și o declarație pe proprie răspun-dere prin care să se ateste eventualele perioade pentru care lucrătorul independent în cauză a beneficiat sau nu de formulare E101 și E102, documente portabile A1.

Comentează știrea

europeanu
28 martie 2013
Spagarii

casa judeteana de pensii Constanta este o adunatura se spagari notorii de la care nu primesti nimic,nici daca dai.Sunt incompententi,analfabeti si rau voitori.La fel ca seful lor porcul obosit,betiv si hot.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5128 secunde