Ai, n-ai, dai! Constănțenii, obligați să-și monteze repartitoare pe calorifere
Articole de la același autor
Conform legislației în vigoare, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016, pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.
În blocurile racordate la sistemul centralizat sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice la nivel de scară sau bloc, repartizarea consumului de energie termică pentru încălzire sau apă caldă se face în baza normelor tehnice elaborate de Autoritatea Națională de reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.
Calcule aberante, cu și fără repartitoare
Constănțenii sunt de mult timp împărțiți în două tabere: pro și contra repartitoarelor de costuri. Sunt familii care au avut de plătit facturi astronomice la întreținere, deși aveau repartitoare montate pe calorifere și familii care au plătit chiar și de patru ori mai puțin, la paușal. Astfel de calcule aberante au apărut peste tot în oraș, constănțenii pornind un adevărat război împotriva firmelor care citesc și fac calculele la gigacalorii.
RADET s-a apărat și a spus dintotdeauna că problema este în ograda firmelor de repartitoare, care greșesc modul de calcul.
"Ne-am confruntat cu multe situații deosebite. O parte din firmele de repartitoare nu au respectat regulile ANRSC de calcul al sistemului cu repartitoare și au făcut repartizarea după alte reguli. Astfel, în unele facturi nu se regăsesc cota comună, țevile de la subsol etc. Și astfel au ajuns apartamente cu două camere care au avut unități înregistrate pe repartitoare să apară cu trei - patru gigacalorii pe luna de iarnă. Dacă un vecin închide repartitorul și nu are unități înregistrate, el are totuși de plătit consumul de energie termică pentru părțile comune; în plus, el generează consum prin perete, planșee. Este nefiresc ca un beneficiar de căldură de la vecini, prin pereți, să nu plătească nimic", a explicat Liviu Popa, directorul interimar al RADET Constanța.
Acesta le-a atras atenția în nenumărate rânduri firmelor de repartitoare să revizuiască foarte atent modul de calcul al căldurii consumate pentru fiecare client în parte.
Comentează știrea
O adevărată corvoadă să rămâi la Radet, facturi mari, bătaie de cap cu repartitoare, apă caldă când ai noroc, aștepți în frig să se decidă pornirea căldurii, după aceea iese soarele afară și ție ți se topesc caloriferele în casă ca ei nu reduc căldură ca să te mai ardă la bani, gigacalorie exorbitanță, avarii când nu te aștepți, pomeni electorale la subvenție, super nega țigănie. Ei sunt în groapă și pierd clienți masiv și zilnic, acum obliga oamenii să facă o cheltuială tâmpita dovedita în timp, deși cei rămasi în sistem abia îi mai suporta cu aberațiile lor.
Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.
Repartitoarele înregistrează temperatura ambientala din camera si in cazul in care exista fluctuații de temperatura gen deschizi geamul sau pui o alta sursa de căldură ele înregistrează ca ai consumat mai multa căldura. Ar trebui interzise prin lege pt ca nu au functie decat de termometru in nici un caz nu măsoară consumul real de căldură. De altfel consumul real de caldura intr un sistem cu atatea variabile incepand de la schimbul de caldura cu mediul in care sunt instalate caloriferele este imposibil de calculat. Pt. nu se masoara combustibilul consumat pt producerea caldurii ci temperatura camerei in care este amplasat caloriferul. Prin absurd masurand temperatura apei care pleaca in calorifere de la cet si cea care ajunge in calorifere inmultita cu dimensiunea caloriferelor am ajunge la un calcul partial real pt ca de altfel caldura interactioneaza cu mediul. Sunt blocuri cu izolație termica si altele fara. Cu ferestre etans si altele mai putin etansate. S.a.m.d. concluzia interzicerea prin lege a repartitoarelor
nu inteleg de ce radet / primaria cta, nu monteaza centrale pe gaz in TOATE punctele termice... astfel, ar disparea CET si imensele sume cheltuite aiurea de primarie si constanteni si am avea si costuri competitive ! pana la urma, primarul + consilierii locali sunt alesi de noi sa ne reprezinte interesele ! Asta ar fi cea mai buna solutie, NU centrale de apartament.
Toata povestea asta cu repartitoare mi-a adus aminte de Bula care spunea ca unghiul drept fierbe la 100 de grade si apa la 90 de grade.In primul rand repartitoarele individuale se numesc repartitoare de caldura si care in realitate sunt repartitoare de costuri.(Abrambureala !)Ca in bancul cu Bula,un repartitor de caldura(de costuri) masoara/numara prunele din apartamentul meu si le aduna cu merele din apartamentul vecinului.In final RADET-ul(sau firma care face calculelele) aduna prunele mele cu merele vecinului si le compara cu cireasa din subsolul blocului(gigacalorimetru).Cu alte cuvinte,energia termica se "cantareste" intr-un fel in apartamentele noastre si in alt fel la subsolul blocului(la RADET).Unitatile de masura sunt diferite.Cei care au terminat cel putin liceul,rog sa-si aminteasca ce inseamna energie,energie termica in special si cum se masoara energia termica.Dupa ce v-ati clarificat,vedeti ce masoara un repartitor si ce masoara un gigacalorimetru.Va recomand apoi sa cititi toata pagina dar absolut toata pagina urmatoare: https://ro.wikipedia.org/wiki/Repartitoare_de_c%C4%83ldur%C4%83. Acum,cugetati !
https://ro.wikipedia.org/wiki/Repartitoare_de_c%C4%83ldur%C4%83 -se copiaza fara punctul final,punctul de langa 83.
Lucrezi cat vrei, castigi cat vrei ! Nu este necesara niciun fel de experienta! Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii; principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic; plata castigurilor realizate este garantata prin contract, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale; se lucreaza part-time sau full-time, la alegere; sunt suficiente studiile medii, cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. Detalii la adresa de email [email protected]