Ai fost persecutat pe motive etnice? Ai de primit bani de la stat

248
Ai fost persecutat pe motive etnice? Ai de primit bani de la stat - persecutati-1481126034.jpg

Articole de la același autor

La acest moment, 10.012 constănțeni sunt beneficiari ai Legii 189/2000, adică sunt persoane persecutate din motive etnice din data de 6 sep-tembrie 1940 și până la 6 martie 1945. 


"Potrivit acestei legi, beneficiari sunt acele persoane care în perioada menționată au fost persecutate. Dovedirea calității de beneficiar s-a făcut în urmă cu ani de zile, cu acte oficiale eliberate de organele competente: acte eliberate de Crucea Roșie, acte eliberate de lagărele de concentrare, livrete militare sau adeverințe eliberate de UM 02405 Pitești, pentru persoanele care au fost în detașa-mentele de muncă obiligatorie", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii, Kristina Mutiș. 


De asemenea, ei au putut dovedi cine sunt cu foile de pontaj privind zilele de muncă obligatorie, carnetele de identitate pentru cei deportați în Moghilev, adeverințe eliberate de Arhivele Naționale Române sau de direcțiile județene ale acestora, ordine, dispoziții, buletine de evidență a populației, eliberate de postul de jandarmi din localitatea respectivă din Transnistria. În lipsa actelor oficiale, dovada persecuției etnice s-a făcut prin declarație cu martori. La acest moment, în condițiile decesului persoanei persecutate, soțul sau soția poate beneficia de cei 200 de lei acordați de stat. 


Actele necesare pentru întocmirea dosarului, în cazul soțului supraviețuitor, sunt certificat de naștere, certificat de căsătorie și de deces și, desigur, hotărârea privind calitatea de beneficiar al Legii nr.189/2000. Pe lângă indemnizația lunară, ei mai beneficiază de asistență medicală și medicamente, dar și de transport pe mijloacele de transport în comun, totul în mod gratuit. De asemenea, ei mai primesc șase călătorii dus-întors pe tren, la clasa I, dar și călătorii cu mijloace fluviale, pentru persoanele care nu au posibilitatea să meargă cu trenul. 


În limita locurilor disponibile, ei pot intra în posesia unui bilet de tratament gratuit pe an, într-o stațiune balneoclimaterică. Nu în ultimul rând, beneficiarii acestei legi au scutire la plata taxelor de abonament pentru radio și televizor, prioritate la instalarea unui post telefonic și acordarea, la cerere, cu titlu gratuit, a unui loc de veci.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.404 secunde