Agenda sanitară

191
Licitație pentru transportul dializaților cu elicopterul
Luni, 29 martie, a avut loc prezentarea de oferte în cadrul licitației organizate de Spitalul Județean pentru transportul pacienților cu insuficiență renală care au nevoie de dializă. Dr. Dan Căpățână, managerul unității, a declarat că se impune atribuirea serviciului unei firme specializate, pentru a fi evitate problemele apărute în iarna trecută, când spitalul a trebuit să apeleze la SMURD pentru a fi aduși bolnavii din zonele îndepărtate ale județului. La licitație au participat două firme, respectiv BGS și Andalex, iar decizia finală va fi luată astăzi.
Una din condițiile impuse de spital a fost ca firma care va efectua transportul să dețină un elicopter sau să încheie un contract cu o companie aeronautică. Fondurile pentru plata transportului vor fi achitate prin programul național de dializă, transportul fiind inclus în cei 120 de euro asigurați de Ministerul Sănătății fiecărui pacient. Firma privată va fi plătită, lunar, în funcție de distanța parcursă.

Programe de sănătate pentru copii și gravide
Un act normativ aprobat de Executiv în cursul zilei de miercuri introduce opt programe noi de sănătate, printre care și pentru copii și tineri, dar și pentru gravide și lăuze, derulate la nivel național, după 1 iulie 2010. Este vorba de programul de igienă orală, destinat copiilor din clasa I, care vor urma cursuri de igienă pentru prevenirea problemelor dentare. De asemenea, pentru că tot mai mulți copii au fost depistați cu deformări ale coloanei vertebrale, în special scolioză, Ministerul Sănătății va derula un program de screening pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. Un alt program este "Școala mamei" - gravidele și lăuzele vor fi instruite privind igiena sarcinii și îngrijirea nou-născutului.

Medicii de familie constănțeni eliberează în continuare rețete compensate
Președintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat, ieri, că medicii de familie nu vor mai elibera rețete compensate și gratuite, dar nici bilete de trimitere sau concedii medicale, pentru că nu au sem-nat contractul-cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La nivelul județului Constanța nu se va recurge la această măsură drastică, ne-a declarat dr. Laura Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie "Tomis": "Am discutat cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate și urmează să semnăm un act adițional, până la intrarea în vigoare a contractului-cadru pe 2010. La fel s-a procedat și anul trecut".
Contractul-cadru pe anul în curs urma să intre în vigoare pe 1 aprilie, însă nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial și nici nu se cunosc deocamdată normele de aplicare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 31 Martie 2010
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 1.6553 secunde