Afaceri înfloritoare în construcții: muncitori la negru și calitate îndoielnică

293
Afaceri înfloritoare în construcții: muncitori la negru și calitate îndoielnică - controaleitm1-1467738684.jpg
Afacerile din domeniul construcțiilor sunt înfloritoare… dar numai pentru patroni. Cu muncitori ținuți la negru și lucrări de o calitate îndoielnică, în Constanța se construiește pe ruptelea. 


Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța au verificat, în luna iunie, peste 330 de agenți economici din județ și au găsit mai bine de 140 de persoane muncind la negru. 


"Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii, securitatea și sănătatea în muncă, condițiile de muncă, precum și verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare. Din 332 de agenți economici controlați, 59 au fost sancționați. Au fost aplicate 65 de sancțiuni, din care 58 amenzi în valoare de 808.500 de lei și șapte avertismente. Au fost depistate 141 de persoane care nu aveau încheiat contract individual de muncă sau pentru care contractul individual de muncă nu era transmis în baza de date Revisal", explică directorul executiv al ITM Constanța, Eugen Bola. 


Potrivit acestuia, au fost înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța cinci propuneri de cercetare penală, unde au fost depistate 49 de persoane cu muncă nedeclarată, pentru a stabili dacă angajatorii se fac vinovați de încălcarea prevederilor legale. Angajatorii respectivi activează în construcții, construcții navale și crescători de ovine. 


Inspectorii de muncă au identificat situații în care nu se ținea evidența orelor de lucru prestate de salariați, în care erau încălcate prevederile legale referitoare la încheierea în formă scrisă și transmiterea în Revisal a contractului individual de muncă, în care nu erau respectate prevederile privind acordarea drepturilor salariale și în care erau încălcate prevederile privind timpul de muncă și de odihnă, munca suplimentară și munca de noapte. 


Fără protecția muncii! 
De asemenea, Serviciul Control Securitate și Sănătate în Muncă a verificat 156 de angajatori, dispunând 331 de măsuri de remediere a neconformităților constatate. Cu acest prilej, au fost aplicate 331 de sancțiuni, din care 14 amenzi contravenționale în valoare de 54.500 de lei. 


"Au fost identificate cazuri în care angajații nu erau instruiți corespunzător, în care semnalizarea era defectuoasă sau inexistentă sau în care nu era efectuat controlul medical periodic", a mai adăugat șeful ITM Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1279 secunde