Afaceri în Portul Tomis. Cine a pus mâna pe mastodontul de beton

8048
Afaceri în Portul Tomis. Cine a pus mâna pe mastodontul de beton - hotelportultomis-1552427638.jpg

Articole de la același autor

Au fost vremuri în care mulți constănțeni s-au revoltat că în Portul Tomis a apărut, ca din pământ, un mastodont de beton, ce ar fi trebuit să devină un hotel de lux pe malul Mării Negre. Apoi, s-au resemnat, anii au trecut, scheletul cenușiu a rămas pe loc. Sunt 17 ani de când se tot ridică hotelul promis. Aproape că nimeni nu mai crede că va fi ceva acolo, mai mult decât niște betoane nenorocite, care obturează panorama asupra Portului Tomis și a Mării Negre. 


În urmă cu trei ani, veneau vești dătătoare de speranțe. Lanțul de hoteluri Hilton era interesat să preia hotelul abandonat de pe malul portului. Însă se căutau investitori care să pună bani pentru finalizarea construcției. O agenție imobiliară lansase chiar un anunț prin care "recruta" parteneri pentru viitorul Hotel Hilton. 


"Proiectul continuă, chiar dacă a fost stopat temporar, din cauza crizei financiare. Proprietarul caută un investitor pentru a putea continua lucrările. Contractul cu lanțul Hilton este în vigoare, doar că nu a fost predat obiectivul. A venit criza și au fost oprite lucrările, dar acestea vor fi reluate imediat ce se va face infuzia de capital", declara, în luna mai 2016, pentru "Cuget Liber", brokerul Marius Coman. 


Se pare că anunțul nu și-a atins scopul și, în cele din urmă, contractul cu cei de la Hilton ar fi picat. Pentru că, mai nou, firma Astera Consulting vrea să transforme mastodontul de beton în bloc cu apartamente pentru locuit. Astera Consulting a obținut, recent, mai multe certificate și autorizații necesare continuării construcției și amenajării imobilului. Pe 21 decembrie 2018, Primăria Constanța a eliberat Autorizația de Construcție nr. 1.871, pentru continuare de lucrări proiect autorizat cu Autorizație de Construcție nr. 1.652 din 25 septembrie 2013, modificare de proiect autorizat cu Autorizație de Construcție nr. 531 din 12 aprilie 2002 și Autorizație de Construcție nr. 1.442 din 31 august 2012, construire hotel cu restaurant, categoria cinci stele, cu regim de înălțime subsol, parter și nouă etaje, prin completare cu etaje existente, inițial retrase succesiv, respective etaj 8, etaj 9, etaj 10 tehnic, realizare căi de evacuare pentru situații de urgență, refațadizare, reamenajarea spațiilor exterioare din incintă, organizare de șantier. 


Însă, pe 6 martie 2019, a fost emis Certificatul de Urbanism nr. 643, solicitant Astera Consulting SRL prin Marius Niculescu, pentru modificarea autorizațiilor anterioare. Cu alte cuvinte, compania respectivă a primit avizul de la Primăria Constanța pentru refacerea întregului proiect astfel încât acolo să fie realizat un ansamblu cu funcțiuni mixte, de locuire, spații comerciale, spații multifuncționale, alimentație publică, funcțiuni complex, cu clădire subsol, parter și nouă etaje, cu terasă circulabilă pe etajul al nouălea. 


O istorie zbuciumată 
Istoria scheletului din Portul Tomis este una destul de zbuciumată. Încă de la început, constănțenii vorbeau între ei că "investiția" ar aparține unuia dintre frații lui Radu Mazăre, pe atunci primar al municipiului. Construcția a început în anul 2006, însă a fost abandonată ani la rând. 


După spusele lui Radu Mazăre, primul care a vrut să ridice un hotel chiar pe malul mării și a și obținut sprijinul autorităților locale pentru toate avizele necesare a fost un investitor italian. Fostul primar povestea, la un moment dat, că afaceristul nu a mai fost lăsat de soție să vină în România și a oprit lucrările. 
Apoi, construcția abandonată a fost cumpărată de un investitor turc și o firmă din Cipru. În ultimii ani, au apărut noi documente prin care se arată că firma cipriotă ar fi deținută de Sorin Strutinsky, fost coleg și asociat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3652 secunde