AEP: Președintele României poate participa la campania pentru referendum

190
AEP: Președintele României poate participa la campania pentru referendum - bigmesaj13aug20187-1556296858.jpg

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis poate participa la campanie și poate promova referendumul național consultativ cu privire la probleme de interes național, spune președintele AEP, Florin Mitulețu-Buică. Acesta adaugă că nu există nicio interdicție în acest sens în niciun act normativ, potrivit Agerpres. Declarația vine după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că PSD intenționează să îi interzică președintelui Klaus Iohannis, printr-o ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului, posibilitatea de a se pronunța asupra consultării populare din 26 mai.

"Nu există nicio interdicție în niciun act normativ că președintele nu poate participa în campanie și promova acel referendum. Este interpretat greșit un alineat (din legislație-n.r.) cu privire la autoritățile publice - interdicția aceea se referă ca și în codul de bune practici al Comisiei de la Veneția cu privire în principal la autoritățile administrației publice", a spus președintele AEP.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, campania electorală începe la momentul aducerii la cunoștință publică a datei și întrebărilor referendumului. "Suntem în campanie electorală pentru referendum", a spus Mitulețu-Buică.

Președintele PNL declarase că "miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Președintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunța asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanșat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituția României, cât și deciziile Curții Constituționale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Președintele României".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7634 secunde