€ 4.7625
£ 5.4024
$ 4.2638

Mai multe ştiri online:

Adolescenții, victime ale șantajiștilor de pe internet. Fenomenul de cyberbullying ia amploare

Ştire online publicată Luni, 06 Mai 2019. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Nu există unitate de învățământ în care copiii să nu se mai certe între ei, să nu se împingă ori să își spună cuvinte urâte. Din păcate, acest proces a luat amploare în ultimii ani, fenomenul purtând denumirea de bullying. Altfel spus, bullying-ul reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic asupra copiilor de către alți copii și se manifestă foarte des în clase. 
Psihologul Lenke Iuhoș susține că de câțiva ani, însă, acest fenomen nu doar că a devenit tot mai periculos și imprevizibil, dar s-a mutat și în mediul online, unde cel care abuzează nu are nevoie de mușchi, ci de o identitate falsă și informații compromițătoare despre cel abuzat.
„Fenomenul de cyberbullying este de cel puțin zece ori mai periculos decât hărțuirea la școală, deoarece elementele de identificare a abuzatorului lipsesc, drept pentru care nu va exista un punct în care abuzatorul să înceteze acțiunile; ba din contră, se va hrăni cu suferința celui abuzat, iar cu cât teama acestuia este mai mare, iar controlul său devine tot mai evident, cu atât abuzatorul va recurge la metode și mai inventive pentru a-l traumatiza”, a declarat specialistul.
Psihologul afirmă că există câteva acțiuni pe care adolescenții abuzați ar putea să le întreprindă atunci când sunt hărțuiți online de un cont anonim. 
În primul rând, tinerii nu mai trebuie să le răspundă celor care îi hărțuiesc, apoi să le blocheze profilul. „Persoana care te hărțuiește online se hrănește cu fricile tale, așadar cea mai greșită strategie este să escaladezi discuțiile cu el. Dacă îi vei întrerupe fluxul comunicațional, acesta se va plictisi și se va îndrepta către altă victimă căreia să-i afle slăbiciunile și să le exploateze. Atâta timp cât nu îi răspunzi, nu reprezinți un interes pentru el. Ideal este să îi blochezi profilul, astfel încât să nu te mai poată contacta. Foarte important este să salvați toată conversația, pentru că vorbele se pierd, dar ce este scris rămâne. În cazul în care te simți atacat, poți face un fișier cu acele vorbe scrise. Salvează tot ceea ce este scris și e deranjant, nu lăsa să treacă timp, mai ales că sunt ușor de șters. Este bine să știi că în cazul în care trebuie să reproduci conversația, este posibil să nu poți reda exact cum ți s-a adresat. În altă ordine de idei, când salvezi o discuție, aceea se salvează ca o cronologie cu dată și oră, acestea fiind elemente foarte importante în astfel de situații amenințătoare. Nu uita că are o importanță aparte și numărul cuvintelor jignitoare, a pozelor, care chiar nu pot fi descrise cu exactitate. Salvarea celor scrise respectă realitatea”, a adăugat psihologul.


Copiii, sfătuiți să ceară ajutor
Lenke Iuhoș este de părere că în astfel de situații este necesar ca adolescenții să ceară ajutorul celor din jur. „Ajutorul se cere, este normal să nu știi ce să faci în situații deranjante, care pot fi dăunătoare sau chiar periculoase pentru viața ta. Orice moment de criză are clipe în care oamenii decid și acționează mai bine împreună. Acele atacuri de pe internet nu sunt niște mesaje normale, acceptate de societate, așadar să ceri ajutorul atunci când simți un abuz prin mesaje, comentarii la profil, înseamnă că ești o persoană responsanbilă”, a conchis specialistul. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7856 secunde