Adevărata față a sărăciei. Bătrânii se împrumută pentru a supraviețui. "Nu am bani nici de proteză"

665
Adevărata față a sărăciei. Bătrânii se împrumută pentru a supraviețui.

Articole de la același autor

În fiecare an, mii de vârstnici nu termină bine un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Constanța, că la scurt timp se duc și fac altul, mărturisind că numai așa reușesc să supraviețuiască. Pensiile mici îi împing să recurgă la aceste soluții. Unii dintre ei ne-au mărturisit că din puținii bani ce le revin după o viață întreagă de muncă nu își permit mai nimic. 


Zilele trecute, la sediul CARP din Constanța era nebunie mare, bătrânii călcându-se în picioare pentru a-și plăti ratele lunare, asta în timp ce alții se aliniaseră cuminți la biroul de la etajul I, în speranța că vor primi aprobarea creditelor solicitate. Anul acesta, 475 de bătrâni care se află în evidențele instituției au solicitat împrumuturi în valoare de 553.200 de lei. Sărăcia este mare…


Adrian P. are 73 de ani și ne-a povestit că este văduv și îi este foarte greu să se descurce de la o pensie la alta. 
"Luna trecută, am rămas în urmă cu plata întreținerii, iar acum mai trebuie să plătesc și impozitul, să îmi iau medicamentele și să mai și mănânc. Este groaznic să nu îți poți permite nimic, să nu te poți bucura de plăcerile vieții", ne-a spus cu lacrimi în ochi bărbatul. 
Pe doamna Anca B., în vârstă de 71 de ani, am întâlnit-o tot pe holurile CARP, iar în momentul în care și-a dat seama că există persoane care se interesează de soarta și problemele pensionarilor, ne-a zâmbit, lăsând să se vadă lipsa danturii. 
"Mi-au căzut dinții de câteva luni și nu am bani nici măcar de o proteză. Bătrânețea este o haină greu de purtat, mai ales atunci când nu are cine să te ajute", a completat bătrânica. 
"Eu cotizez de 15 ani și mereu am luat bani pentru altceva. Acum vreau ca suma pe care o voi ridica împreună cu soțul meu să ne ajute de la o pensie la alta și să îmi iau și eu o pereche de cercei. În tinerețe, am lucrat la fabrica de lână Integrata, de unde m-am pensionat pe caz de boală și de atunci ne-a fost tare greu să ne descurcăm", a declarat Ilias Șucuran de 62 de ani. 
Desigur, există și cazuri mai fericite. Spre exemplu, Maria Babu, de 75 de ani, ia în fiecare an bani pentru a merge în vacanțe în țară sau străinătate. "Eu am ieșit la pensie de 21 de ani și din 1998, mă tot împrumut, pentru că atunci când vreau să plec în concediu nu apelez la copii. Anul trecut, cu ce am luat de aici ne-am pus și gazele. Păi cine ne dădea 10.000 de lei?", a spus femeia. 


Administratorul CARP, Georgeta Buliga a precizat că până la suma de 3.000 de lei, împrumuturile trebuie restituite în termen de 18 luni, iar între 3.000 și 10.000, în termen de 24 de luni. 
"Cu cât sunt mai mici timpii de rambursare, cu atât și dobânda este mai mică. De exemplu, unii plătesc vara mai mult, pentru că scapă de întreținere, care este mai mare în sezonul rece", a declarat ea, menționând că cei mai în vârstă cotizanți au 94 și 96 de ani. 


Ca și până acum, pentru înscrierea la CARP, pensionarii au nevoie de o carte de identitate, cupon de pensie și o taxă de înscriere în funcție de pensia fiecăruia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 23 Februarie 2019
Stire din Social : Cum va fi vremea în week-end, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.9864 secunde