Adăpost pentru oamenii străzii, în Parcul Tăbăcărie? Mămicile din Constanța sunt revoltate

14395
26
Pe ordinea de zi a ședinței de luni, 31 octombrie, a Consiliului Local Constanța se află un proiect care, dacă va fi aprobat, va transforma una din sălile din clădirea din Gravity Park în adăpost pentru oamenii străzii, pe timpul sezonului rece. Pe hârtie, proiectul de hotărâre se referă la retragerea dreptului de administrare a RAEDPP Constanța asupra imobilului situat în municipiul Constanța, strada Soveja - zona Parc Tăbăcărie și transmiterea acestuia în administrarea Serviciului Public de Asistență Socială Constanța.

"Acest punct se referă la transformarea unui spațiu din incinta Gravity Park (din parcul Tăbăcărie) în loc de găzduire pentru persoane fără adăpost", explică Cristina Văsii, consilier local în cadrul Consiliului Local Constanța. Imediat cum vestea a ajuns la urechile constănțenilor, cei mai mulți s-au declarat indignați de propunere și supărați că autoritățile locale au ales tocmai parcul Tăbăcărie pentru un astfel de spațiu. Cele mai vehemente sunt mămicile, care vor să-și plimbe în liniște copiii prin parc, fără să le fie teamă că vor da nas în nas cu diferite persoane dubioase, fără adăpost.

"Eu clar nu sunt de acord. Nu mai are primăria unde să facă zone sociale? Că de vândut a vândut jumătate de parc, acum mai facem și adăpost pentru boschetari, nu era destulă mizerie în Tăbăcărie. Unde scriu că nu sunt de acord?", întreabă, indignată, C.I., o mămică din Constanța. "Parcul Tăbăcărie este singurul parc în care mai avem șansa să ne scoatem copiii la plimbare

și la joacă! Acțiunea primăriei este lăudabilă, dar locația este prost aleasă. Să caute alte spații pentru găzduirea persoanelor fără adăpost și să lase spațiul din parc așa cum este în prezent. Este bătaie de joc să faci tot posibilul să distrugi singurul parc adevărat din Constanța! Este suficient că s-a primit aprobare pentru mărirea mall-ului. Vrem parcuri, nu betoane", este de părere o altă mămică.

Se încing spiritele!

Sunt și voci care spun că nu este normal ca persoanele fără adăpost să stea în centrul orașului, iar familiile la periferie: "Nu sunt de acord. Eu dacă vreau să îmi cumpăr un teren nu e posibil decât în afara orașului, iar oamenii străzii să aibă adăpost în centrul Constanței. Plus că un parc aveam și noi mai de doamne ajută și acela este acum invadat de mall". Alții vorbesc deja despre un al doilea "Henri Coandă", făcând referire la cartierul social din zona Tomis Nord.

Mămicile sunt hotărâte să participe la ședința de luni, de la primărie: "Sunt convinsă că domnul primar nu vrea să aibă luni la ședință prezente o grămadă de mămici furioase… nu de alta, dar eu chiar aș vrea să merg!".

"Cred cu tărie că este în interesul nostru și al copiilor noștri să ne facem și noi simțită prezența! Să nu uite domnul primar că în acest oraș nu trăiesc doar oameni nevoiași…", consideră Cristina C., o altă mămică indignată.

"Suntem de acord cu crearea unui spațiu pentru oamenii străzii pentru că nu poți să-i lași în stradă în toiul iernii sau să-i ții în spital, dar acela este singurul loc creat pentru tineri, cu destinație clară spre a fi utilizat de tineri, dar teama noastră este că dacă îl dăm Serviciului de Asistență Socială nu îl vom mai primi în veci, înapoi", spune și consilierul local.

O inițiativă bună, într-un loc prost ales

Spațiul respectiv are destinația sală de calculatoare, însă nu a fost folosită niciodată și este goală. În loc să se cumpere computere și să le ofere tinerilor un loc unde să-și petreacă timpul liber iarna, primăria vrea să cumpere zece paturi și să amenajeze un spațiu pentru oamenii fără adăpost.

De altfel, sala respectivă a fost folosită și iarna trecută în același scop, însă fără ca imobilul să fie în administrarea Serviciului de Asistență Socială. "Ar trebui ca alt spațiu să primească această destinație, iar sala respectivă să rămână pentru tineri. Avem nevoie de un astfel de adăpost, dar nu se pretează acel loc, în centrul orașului, unde este foarte multă populație, într-o zonă intens circulată, cu mall-ul și parcul unde sunt foarte mulți copii, unde ies familiile la plimbare. Cu toții știm că oamenii străzii sunt persoane care deseori sunt consumatoare de băuturi alcoolice. Nu ne dorim astfel de persoane într-o zonă cu mulți copii, adolescenți, cu mame cu cărucioare la plimbare etc.", mai spune consilierul local.

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
DODO
29 octombrie 2016
gest uman

DAR NU AICI ! exista multe spatii abandonate la periferie sau detinute de sociietati semifalimentare ,unde se poate face asa ceva sau un schimb de imobile cu cineva ( firma )care detine o cladire nefolosita dar vrea sa investeasca in zona parcului Primaria are o predilectie sa transforme centrul sau zonele de agrement in cosuri de gunoi ( cartierul Coanda ) pentru ca va dati seama ca acesti oameni sint certati cu igiena.Mai bine s-ar face si un program de stopare a acestui fenomen si de ,,repatriere ,, a acestor oameni Totsi ideea este buna .Incercati o coaborare cu ONG-uri de profil

Hollywood
29 octombrie 2016
Parcuri?

Mămicilor, la ce vă trebuie parcuri cu verdeață, alei de plimbat și aer curat? Mergeți mămicilor cu copiii la Maritimo. Mulțumiți-le bunicuțelor și buniceilor care au votat în disperare găina și făina atâția ani la rând încât Constanța a ajuns cel mai jegos oraș din țară. Plm.

costel
29 octombrie 2016
la primarie

Propun ca oamenii strazi sa fie gazduiti la Primarie. O alta locatie posibila este sediul falimentarului Radet, sau unitatile militare desfiintate. In toate cazurile sa se perceapa o chirie reprezentata de zile lucrate in folosul comunitati.

vic
29 octombrie 2016
primar

poate ii face cineva un control psihologic primarului

a-mirabilis
29 octombrie 2016
mica oaza

Adaposturi foarte bune pot fi amenajate in incinta complexului muzeal,,delfinariu''.in schimbul ingrijirii animalelor.Poate si clubul Princese din incinta Grvity sa fie folosit de baietii strazii drept loc de deconectare,Circiumioara din zona poate fi folosit pe post de,,cantina saracilor,bazinul de inot ,,Oancea''este excelent pentru a-si face baie si ,ca sa -si completeze veniturile ,biserica Sf,Mina este un loc ideal pentru cersit.Pentru ,,furtisaguri''....toata Constanta si cu extensie ,vara,si Mamaia .Asa ca domn Primar,datii drumul la proiect

Radu
29 octombrie 2016
Cine-i la putere ?

PSD-ul si asociatii conduc orasul , judetul , si neaparat , trebuie sa-si tina in centru membrii si simpatizantii ...

Sindbad
29 octombrie 2016
...spre victoria finala...

Fara spatii verzi si parcuri. Nu mai poate omu' sa faca un bloc, un mall, ceva sa iasa banu'? Ssstt , ca acu' va tai pomana! I-a prostit pe pensionari la inceput, si acum au acaparat juma' de parc. Ca bine ii sedea cu basca lui aia rosie, ptiu drace! sa nu-l deochi...La periferia orasului nu gasiti ? N-am auzit sa incurajam firme sa deschida la C-ta puncte de lucru, birouri, etc. sa le dam terenuri mocca, doar-doar sa deschida si sa angajeze localnici. Nu nene, noi tot cu bani din buzunarului nostru. Cine va alimenteaza bugetul local d-lor? Cei carora tot le dati pomeni?

yoda
29 octombrie 2016
mila bogatilor

cred ca cel mai nimerit ar fi ca cei ce fac astfel de propuneri aiurea si le aproba sa ia ei in gazda oamenii strazii, poate astfel incep si ei sa gindeasca normal

Eu
29 octombrie 2016
X

Daca se voteaza asta inseamna ca suntem condusi de niste cretini. Ce pretentii sa mai avem legate de chestii complicate ca transport modern, ecologie, peisagistica urbana.... cand alesii nu sunt in stare sa gestioneze o chestie minora. Probabil trebuie sa asteptam alta generatie de lideri pt ca astia sunt praf. In afara de spagi si propriul interes nu-i duce capul la nimic pentru noi...

mada
29 octombrie 2016
adapost

cine iese cu copilul iarna in parc?de unde gasiti atata rautate?

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Octombrie 2016
Stire din Economie : Premiu pentru Clusterul INOMAR
Pagina a fost generata in 5.0765 secunde