Propunere legislativă:

Actul de identitate al celor care împlinesc 14 ani, subvenționat de stat

206
Actul de identitate al celor care împlinesc 14 ani, subvenționat de stat - eliberarebuletin-1509268680.jpg

Articole recomandate

Deputatul PNL, Florin Roman, a inițiat o propunere legislativă pentru ca actul de identitate al persoanelor care împlinesc 14 ani să fie subvenționat de către stat.



Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.97 din 2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români republicată, a fost depusă la Senat de către deputatul liberal Florin Roman. Inițiativa legislativă se referă la subvenționarea de către stat a costurilor aferente producerii și eliberării actului de identitate persoanei care a împlinit vârsta de 14 ani, se arată în expunerea de motive.

Documentul citat precizează că OUG 97/2005 "prevede, la articolul 12, obligativitatea persoanei care a împlinit vârsta de 14 ani să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea acestei vârste".

De asemenea, inițiatorul susține că unul din motivele pentru care adolescenții nu solicită eliberarea actului de identitate este sărăcia.

"Motivele sunt multiple, însă între acestea se remarcă sărăcia. Potrivit statisticilor oficiale, (...) în România sunt aproximativ 160.000 de cetățeni care nu dețin niciun fel de document de identitate. Între aceștia majoritatea sunt minori, adică persoane care nu au solicitat la împlinirea vârstei de 14 ani eliberarea unui document de identitate. Mulți dintre aceștia nu au nici măcar certificate de naștere", explică inițiatorul în documentul citat.

Totodată, Roman afirmă că această soluție este firească și vine în sprijinul cetățenilor români.

"Așadar, considerăm că subvenționarea în România a primului document de identitate nu este o soluție legislativă deloc exagerată, ci dimpotrivă ar fi un aspect de normalitate și care ar veni în sprijinul a numeroși cetățeni români", subliniază inițiatorul.

Potrivit textului legislativ, "Producerea și eliberarea actelor de identitate persoanelor care împlinesc vârsta de 14 ani și solicită eliberarea actului de identitate (...) sunt subvenționate de la bugetul statului".

În cazul acestui proiect legislativ, Senatul este prima cameră sesizată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4231 secunde