Absolvenții pot primi prime de inserție de 1.500 de lei

232
Absolvenții pot primi prime de inserție de 1.500 de lei - absolvent-1518112336.jpg

Articole de la același autor

Începând de anul acesta, absolvenții înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și care se încadrează în termen de 60 de zile de la absolvire pot solicita prima de inserție în cuantum de 1.500 de lei. Ca urmare, conform Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la AJOFM și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării. 


Prima de inserție se acordă în două tranșe, astfel: o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării; o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.


Precizăm că nu beneficiază de prevederile menționate anterior tinerii care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de muncă sau de serviciu, dar și absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă în ultimii doi ani. 


În același timp, persoanele care beneficiază de prima de inserție au dreptul la menținerea primei acordate și în situația în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator și se încadrează. Acest lucru trebuie, însă, să se întâmple în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în condițiile în care încadrarea în muncă la cel de-al doilea angajator se realizează în aceleași condiții, respectiv cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de un an. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Februarie 2018
Stire din Social : Ce obligații au patronii la angajare
Pagina a fost generata in 0.6168 secunde