A venit frigul. Cu ce ne încălzim casele?

265
A venit frigul. Cu ce ne încălzim casele? - fotofondavenitfrigul-1570480989.jpg

Articole de la același autor

A venit frigul și constănțenii se pregătesc să dea drumul la încălzire în case. În orașe, cei care stau la bloc și sunt deja racordați la rețeaua de gaze naturale scapă doar cu o revizie de câteva sute de lei și pot să pornească oricând centralele. Ceilalți, care încă sunt în sistemul centralizat de încălzire așteaptă ca să dea drumul la căldură cei de la RADET. Iar, în localitățile unde încă nu a ajuns rețeaua de gaze, baza sunt tot lemnele pentru foc. 


Reprezentanții Romsilva susțin că au disponibili mai puțin de 280.000 de metri cubi de lemn pentru încălzirea locuințelor, așa că tot de la depozitele de lemne sau de la vânzătorii care umblă cu mașinile din sate se vor putea aproviziona cei care vor să-și facă stoc pentru la iarnă. Prețul mediu pe metru cub, fără TVA, pentru lemnele vândute de Romsilva este de 178,6 lei, însă, prin sate, oamenii îl cumpără și cu 300 - 350 de lei.


"Toată vara am strâns bani și, cum făceam 1.000 de lei, mă duceam și luam lemne. Am mai și negociat, am mai găsit și la mașină mare. Până acum am făcut trei transporturi. Și cred că gata, suntem asigurați până în martie, aprilie, în funcție de cum o fi iarna. Avem centrală pe lemne și cărbuni. Dar preferăm să o folosim cu lemne. Cărbunii ba se găsesc, ba nu se găsesc. Anul trecut a fost o criză groaznică. Au făcut oamenii liste de așteptare. Așa că anul acesta am luat lemne și știu că stau liniștit", ne-a povestit Mihai R., un locuitor din Eforie Sud.


La țară, tot sobele sunt sfânte!
În Cumpăna, mare parte din localitate are deja gaze naturale, dar mai sunt gospodării unde casele sunt încălzite cu sobe pe lemne. "Am luat deja cinci metri cubi, de la depozit. Au adus marfa acasă, le-au tăiat, le-au aranjat. Dar sigur va fi nevoie să mai cumpărăm. Nu ne ajung doar cinci metri. Mai trebuie încă pe atât", ne-a mărturisit Ion, din Cumpăna.


Și în localitatea Valu lui Traian sunt încă mulți locuitori care nu au centrale sofisticate și preferă sobele. Oamenii își procură lemne cum pot și când pot, în funcție de banii pe care îi au disponibili. "Deocamdată, mai avem ceva lemne de anul trecut, probabil că până la Crăciun. Dar va trebui să cumpărăm. Nu ne-am hotărât dacă să punem o centrală cu peleți. De aceea nici nu am cumpărat lemne. Scăpăm de mizerie și e mai ecologic", ne-a spus Ștefan, din Valu lui Traian.


Soluții ecologice, dar scumpe
În fața gazelor naturale, combustibilii ecologici, încă cu prețuri destul de mari, nu au prea multe șanse. Puțini sunt cei care folosesc centrale cu peleți, brichete sau saci. "Acest tip de centrală asigură economisiri considerabile ce pot atinge 80% față de combustibilii clasici. Poate fi utilizat în toate sectoarele: agricol, industrial și civil. Se pot utiliza și combustibili precum gazul metan, motorina, GPL, după instalarea unui arzător adecvat", ne-a explicat un producător.
Un sac cu peleți este aproximativ 20 de lei, iar unii producători oferă clienților chiar și câțiva saci pentru probă, pentru a se convinge că sunt eficienți.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3718 secunde