A început vânătoarea de muncitori la negru! Lucrătorii amendați, patronii riscă pușcăria

417
A început vânătoarea  de muncitori la negru! Lucrătorii  amendați, patronii riscă pușcăria - fotofonditmmuncitori-1459962332.jpg

Articole de la același autor

Odată cu încălzirea vremii, patronii au mai dezmorțit angajările. Însă mulți nu își asumă toată responsabilitatea și nu le fac contracte de muncă tuturor lucrătorilor, nu le plătesc dările la stat și îi țin "la negru".

Muncitorii care acceptă să lucreze în aceste condiții trebuie să știe că își pierd drepturile la servicii medicale gratuite, pierd ani de vechime pentru pensie și riscă amenzi. La rândul lor, patronii care practică astfel de așa-zise angajări riscă să ajungă după gratii. Numai în luna martie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța au depistat 88 de persoane care nu aveau încheiat contract individual de muncă sau pentru care contractul individual de muncă nu era transmis în baza de date Revisal.

"Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii, securitatea și sănătatea în muncă a salariaților, precum și verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare. Astfel, din 365 de agenți verificați în luna martie, 71 au fost sancționați", a declarat directorul executiv al ITM Constanța, Eugen Bola. Potrivit acestuia, au fost aplicate 88 de amenzi în valoare de 597.600 de lei și 20 de avertismente. De asemenea, au fost dispuse 634 de măsuri cu termen de remediere a neconformităților constatate. "Pentru cele 88 de persoane care nu aveau încheiat contract de muncă au fost înaintate două propuneri de cercetare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Astfel, un angajator din domeniul lucrări de construcții, la care au fost depistate opt persoane fără forme legale de angajare, pentru a stabili dacă acesta se face vinovat de încălcarea prevederilor legale și un altul, din același domeniu de activitate, nu respecta regimul de lucru al minorilor", a mai spus șeful ITM Constanța.

Nu se respectă munca suplimentară și munca de noapte

Inspectorii de muncă au mai depistat situații în care nu erau respectate prevederile legale privind evidența orelor de lucru prestate de salariați și în care erau încălcate prevederile legale referitoare la încheierea în formă scrisă și transmiterea în Revisal a contractului individual de muncă. Au mai fost identificați angajatori care nu acordau prevederile salariale restante, precum și patroni care încălcau prevederile legale privind munca suplimentară și munca de noapte.

În ce privește securitatea și sănătatea în muncă, pentru 171 de anga-jatori au fost dispuse 379 de măsuri de remediere a neconformităților constatate și au fost aplicate 379 de sancțiuni, din care 21 de amenzi contravenționale, în valoare de 82.500 de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5488 secunde