A început recoltarea plasmei de la bolnavii vindecați de Covid, la Constanța

548
A început recoltarea plasmei de la bolnavii vindecați de Covid, la Constanța - plasmasursastirileprotv-1590600260.jpg

Articole de la același autor

Plasma sanguină a persoanelor asimptomatice, care au dezvoltat anticorpi pentru noul coronavirus ar putea fi tratamentul de care au nevoie bolnavii infectați cu noul coronavirus. Tocmai de aceea, cele mai prestigioase laboratoare și spitale universitare din întreaga lume au început tratamente cu plasmă și finanțează cercetări în acest sens. Totuși, trebuie precizat că acest tratament este unul experimental.

La acest moment, și în județul Constanța s-a început acest program, dar populația trebuie să știe că nu orice persoană care a dezvoltat această boală poate fi și donator. De ce? Pentru că înainte de a deveni donator de sânge, persoana respectivă trebuie minuțios investigată.

Șeful Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS), dr. Alina Mirella Dobrotă ne-a declarat că selecția acestora se face conform normelor existente în vigoare, ca pentru orice altă persoană care dorește să doneze sânge. În plus, pentru a fi luată în considerație plasma obținută din sângele unei persoane calificabile ca donator, dar care a avut și Covid, această persoană trebuie să aibă o anumită cantitate de anticorpi anti virusul Sars-Cov-2, a subliniat medicul. Practic, această cantitate trebuie să ofere o speranță de eficacitate bolnavilor, în urma administrării.

"În cazul celor care au avut Covid 19, aceștia sunt supuși unei proceduri mai complexe, față de un donator obișnuit, procedură care se face în etape. Până acum ne-au contactat 11 astfel de persoane, dintre care șapte au intrat, deja, în procedura de preselecție. Pentru trei avem toate testele făcute, iar două pot dona sânge. Una chiar a donat sânge ieri, iar cealaltă așteptăm să se decidă în ce zi poate veni. În plus, așteptăm să ne contacteze și alte persoane care au fost declarate vindecate și care vor să doneze sânge", a explicat medicul.

Mai departe, se speră ca plasma obținută din sângele recoltat să ajute la creșterea capacității de recuperare a organismului în lupta sa cu acest coronavirus. Această plasmă, a subliniat dr. Dobrotă, conține anticorpi Sars-Cov-2, într-o cantitate minimă, stabilită printr-o metodologie de către Comisia Europeană și Ministerul Sănătății.

Trebuie precizat, însă, că este vorba despre un tratament experimental, iar toate comunicările, toate articolele care vin de la specialiști, la acest moment, subliniază foarte clar acest aspect.

"Ieri am citit un rezumat al unui studiu care a analizat raportările studiilor de până acum cu privire la rezultatele obținute la pacienți tratați și cu plasmă, pentru că niciunul nu este tratat numai cu așa ceva și nu se poate trage o concluzie, conform căreia acest tratament ajută sau că nu a avut nici un efect pozitiv suplimentar. Indiferent de situație, trebuie încercat, mai ales în condițiile în care nu există un tratament specific, care să ofere speranțe că vom conduce pacienții către vindecare, dar aceasta este decizia medicilor clinicieni, dacă îl folosesc sau nu", a completat șeful CRTS. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5146 secunde