A început pregătirea plajelor. Amenzi pentru cei care intră cu mașina sau sustrag nisip

276
A început pregătirea plajelor. Amenzi pentru cei care intră cu mașina sau sustrag nisip - fotofondainceputpregatirea-1589980619.jpg

Articole de la același autor

Plajele s-au umplut weekendul trecut, după ridicarea restricțiilor. Oamenii au ieșit la plimbare, pentru o gură de aer sărat, iar unii au profitat de razele de soare și chiar au rămas pentru un bronz timpuriu. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a demarat pregătirea plajelor încă de săptămânile trecute, însă atrage atenția că sustragerea de nisip sau parcarea mașinii pe plajă sunt interzise și sunt amendate cu zeci de mii de lei.

După primul sfârșit de săptămână la încheierea izolării, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, administratorul plajelor de pe litoralul românesc, trag un semnal de alarmă și ne reamintesc că nu avem voie să plecăm cu saci de nisip de pe plajă și nici să intrăm cu mașina pe nisip. Amenzile sunt uriașe, ajungându-se chiar la zeci de mii de lei. În tot acest timp, lucrătorii fac eforturi pentru a nivela și afâna nisipul de pe plajele din stațiuni, mai ales în zone unde vântul suflă cu putere și îl mută permanent.

"Potrivit legii, extragerea agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, a canalelor, lacurilor, de pe plajă sau de pe faleza mării, fără aviz sau autorizație de gospodărire a apelor sau cu nerespectarea prevederilor acestora, constituie contravenție și se sancționează conform prevederilor legale. Cuantumul amenzii pentru persoanele fizice este cuprins între 25.000 și 30.000 de lei, iar pentru persoanele juridice între 75.000 și 80.000 de lei", explică reprezentanții ABADL.

La începutul acestei săptămâni, dispeceratul instituției a fost sesizat că, pe plaja din Eforie Sud, a fost semnalată prezența unei autoutilitare unde două persoane încărcau nisip în saci pe care îi depozitau în mașina cu care au pătruns pe plajă. Inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța din cadrul ABADL au solicitat Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor identificarea posesorului autoutilitarei după fotografiile și filmulețul video, în vederea sancționării acestuia. "Conform legislației în vigoare, pe plajele litoralului românesc, utilizate în scop turistic, se interzice accesul, circulația sau staționarea vehiculelor, cu excepția celor care asigură intervenții operative și a utilajelor de întreținere a plajelor. Aceste fapte, comise de persoane fizice sau juridice, constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei. De asemenea, în acest caz, se vor aplica sancțiuni și pentru extracția agregatelor minerale de pe plajă sau faleza mării, fără aviz sau autorizație de gospodărire a apelor", subliniază cei de la ABADL.

Unde puteți face sesizări

Tot în această perioadă, Inspecția Bazinală de Apă din cadrul ABADL a fost sesizată că pe malul Lacului Siutghiol a fost depozitat moloz, astfel că inspectorii au sesizat Primăria Constanța în a cărei administrare se află lacul, dar și Garda de Mediu pentru identificarea persoanei și pentru a fi luate măsurile care se impun.

"Vor fi aplicate sancțiuni pentru toți cei care nu respectă prevederile legale și le amintesc că nu au voie să depoziteze materiale și deșeuri de orice fel pe faleze, plaje, maluri și în zonele de protecție și nici nu au voie să sustragă nisip de pe plajele românești sub niciun fel de pretext. Rog cetățenii să sesizeze astfel de cazuri la dispeceratul instituției și să trimită fotografii în acest sens ori de câte ori cred că legea este încălcată, pentru că numai împreună vom reuși să ne bucurăm de apă și plaje curate, de un mediu curat", ne recomandă directorul general al ABADL, Bogdan Bola.

Numerele de telefon la care puteți face sesizări sunt 0241/673.036 , 0241/486.100, 0788/235.756, 0788/235.757. Permanent, puteți apela numărul de la Dispecerat – 0241/673.024, sau faxul 0241/673.025. Imagini puteți trimite și pe adresa de e-mail [email protected].



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3594 secunde