A început Luna Sfântă Ramazan. Ce spune tradiția

348
A început Luna Sfântă Ramazan. Ce spune tradiția - aainceputlunasfanta-1557174443.jpg

Articole de la același autor

Membrii comunității musulmane din România celeabrează începutul Lunii Sfinte Ramazan, perioadă în care credincioșilor musulmani le este interzis să se hrănească și să se hidrateze, din zori de zi până la apusul soarelui.
În religia islamică, Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt Profetului Muhammed (PbuH) de către Îngerul Gavriil, eveniment ce a avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27-a noapte din Luna Sfântă Ramazan, în peștera Hira din muntele Nur, de lângă orașul Mecca, în anul 610, revelație ce a durat 23 de ani.
Islamul stabilește faptul că Postul din Luna Ramazan reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei, alături de Mărturisirea credinței (Shahada), Cele cinci rugăciuni obligatorii (Salah), Pelerinajul la Mecca (Hajj) și Contribuția anuală de solidaritate cu nevoiașii (Zakat).
Învățăturile islamice impun, de asemenea, ca musulmanii să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, timp de 29 de zile de la începerea Postului, aceste zile fiind petrecute în reculegere și rugăciune, pentru primenirea corporală și spirituală. 


Potrivit tradiției și preceptelor religioase, postul și efectuarea rugăciunilor zilnice, de preferință în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina Iftar pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuții sau pelerinii și de rugăciunea specifică Lunii Sfinte Ramazan, Teravih. În aceeași perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor - Sahur, este luată în familie.
Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate și recunoștință față de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă Coranul, iar tradiția spune că în această perioadă sunt deschise porțile Paradisului, cele ale iadului sunt ferecate, iar diavolii sunt încătușați.
Un moment important pentru credincioșii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr celebrată anul acesta în noaptea de 31/01 iunie, când se consideră că Allah Atotputenicul a început revelarea Cărții Sfinte, Coranul, către Profetul Muhammed (PbuH).


Conform tradiției, pentru a marca semnificația deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, mukabele, încep dimineața cu citirea Coranului de către imami, la care participă femeile. Seara are loc slujba teraavih, cu participarea bărbaților și a femeilor din comunitate. 


Postul din Luna Sfântă Ramazan înseamnă în egală măsură atât abstinență fizică, cât și spirituală. 
"În această lună, a iertării și a milei, musulmanii trebuie să aibă, cu precădere, un comportament specific preceptelor islamului, postul fiind considerat un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință", explică șeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4563 secunde