A început forfota cazărilor. La cămin studențesc sau cu chirie, la gazde?

2280
Prima sesiune de admitere s-a încheiat, la fel şi a doua, deci, la acest moment se poate spune deja că noul an universitar bate la uşă. La scurt timp după aflarea rezultatelor, atât studenţii admişi în iulie, cât şi cei din septembrie, care sunt din alte oraşe, au posibilitatea de a se caza în cămine, mai ales că, cel puţin deocamdată, universităţile au anunţat că îşi vor relua cursurile în format fizic.

În prezent, cea mai mare universitatea din regiunea Dobrogei, Universitatea „Ovidius” din Constanţa dispune, în cele cinci cămine din dotare, de peste o mie locuri de cazare. Problema nu este numărul de locuri, ci modul în care acestea vor putea fi ocupate, întrucât pandemia a impus reguli de distanţare socială, şi, ca atare, tinerii, din toţi anii de studiu nu mai sunt cazaţi ca pe vremuri, ci cât mai puţini în camere.



Potrivit rectorului instituţiei de învăţământ, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, pe aceste locuri sunt primiţi bobocii din primul an, dar şi colegii lor din anii mai mari, la care se adaugă rezidenţii şi cei care lucrează şi sunt cazaţi în cămine. Cu toate acestea, a precizat el, anul trecut, repartiția s-a făcut în colaborare cu membrii ligilor studenţeşti şi nu au fost discuţii. Aici trebuie, însă, precizat un lucru. Nu au existat discuţii, pentru că, în marea parte a timpului, cursurile s-au desfăşurat online, iar studenţii nu au mai fost nevoiţi să stea în cămine pentru a se conecta la cursuri, ci au rezolvat această situaţie de acasă, din faţa propriilor computere.



„Oricum, noi vom respecta criteriile de repartizare, care sunt foarte clare şi acelea se vor aplica în cazul tuturor, cu punctaje etc. În principiu, toţi studenţii vor începe cursurile fizic, dar vom vedea pe parcurs ce se mai întâmplă, deoarece sunt tot mai multe cazuri de Covid pe zi ce trece. Dacă situaţia va fi ca acum, studenţii vor locui câte doi în cameră. În ceea ce priveşte participarea lor la cursuri, începem fizic, dar trebuie să respectăm nişte măsuri epidemiologice, deci va trebui să găsim nişte metode de distanţare. La Medicină, de exemplu, seria este de 120 de oameni, ori în aceste condiţii, reglementările spun, la ora aceasta, un om la două locuri, ori asta înseamnă că în amfiteatru vor intra mai puţini. Pe de altă parte, trebuie să admit că sunt cazuri în care online-ul va rezolva nişte situaţii şi dacă sunt facultăţi care vor să susţină partea teoretică în acest fel, este posibil să vină cu argumentaţii la noi, să îşi deruleze activitatea în acest mod. Noi ne propunem să intrăm fizic cu toată lumea, la cursuri, mai ales pe facultăţile care au pregătire de specialitate tehnică. Mediciniştii vor merge fizic şi dacă sărim de 10 la mia de locuitori, pentru că este meseria lor. Între timp, vom avea o şedinţă de Senat, săptămâna viitoare, dar aşteptăm şi ordinul comun al ministrului Educaţiei şi al Sănătăţii, în urma căruia vom lua şi alte decizii”, a declarat rectorul, pentru „Cuget Liber”.



De partea cealaltă, tinerii care nu sunt interesaţi de un loc în cămin, pot opta pentru cazare cu chirie. La acest moment, internetul abundă în oferte, iar preţul minim, pe lună, pentru un proaspăt student, este de 700 de lei. Dacă bobocii decid să stea doi în cameră, atunci un loc costă 450 de lei. Alţi proprietari închiriază camere la preţul de 1.000 de lei lunar, iar alţii la 1.200 de lei iar prețurile cresc în funcție de pretenții. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3459 secunde