A fost majorat ajutorul de deces. Cine are dreptul la sprijinul financiar de la stat

1609

Articole de la același autor

În cazul decesului unui membru al familiei, constănțenii pot beneficia de ajutor de deces. Începând de anul acesta, sprijinul financiar din partea statului a crescut cu 117 lei.

Chiar la finele lunii decembrie, Gu-vernul a dispus creșterea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat de la 2.298 de lei, cât a fost în 2014, la 2.415 lei.

Astfel, cuantumul ajutorului de deces a fost majorat, în cazul asiguraților sau al pensionarilor, tot la 2.415 lei, ceea ce reprezintă o majorare de 117 lei față de anul 2014. De asemenea, a crescut și ajutorul de deces în cazul membrului de familie al asiguratului sau al pensionarului. Astfel, în 2015, cuantumul este de 1.208 lei, cu 59 de lei mai mult decât în 2014.

Cine are dreptul la ajutorul de deces

Rudele persoanei decedate au dreptul să primească o sumă de bani din partea statului. Cel care solicită și primește banii poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, iar în lipsa acestora, orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile cu aranjamentele funerare. Dreptul la ajutorul de deces nu este condiționat de îndeplinirea unui stagiu de cotizare.

Cuantumul diferă, în funcție de statutul decedatului. Astfel, dacă persoana decedată era asigurată, adică era la zi cu plata contribuțiilor sociale, cum ar fi angajat cu carte de muncă, șomer, minor, elev sau student, pensionar, cel care face demersurile pentru înmormântare poate primi suma de 2.415 de lei. Însă, în cazul în care per-soana decedată nu era asigurată în sistemul public și nici pensionar, membrii familiei pot primi numai 1.208 lei.

De unde se ridică banii

Conform legislației în vigoare, ajutorul de deces se poate ridica de la angajatorul persoanei decedate sau de la angajatorul persoanei care a suportat cheltuielile de înmormântare (în cazul în care persoana decedată nu era asigurată).

"Atunci când cel care a încetat din viață era șomer și figura în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, ajutorul de deces se ridică de la AJOFM. Singura condiție este ca persoana respectivă să fi fost șomer în plată", a explicat Elena Pană, reprezentantul AJOFM Constanța.

În ceea ce privește pensionarii, ajutorul de deces se ia de la Casa de Pensii.

"Casa Județeană de Pensii Constanța acordă ajutorul de deces în două situații: una este cea în care survine decesul unui pensionar, caz în care ajutorul este ridicat de către persoana care face dovada că a suportat cheltuielile; și un al doilea caz este cel în care ajutorul se achită unui pensionar în situația în care acestuia îi moare un copil în vârstă de până la 26 de ani (cu condiția ca acesta din urmă să nu fi realizat deloc venituri până la această vârstă), respectiv pentru soția sau soțul decedat, cu condiția ca decedatul să se fi aflat în întreținerea pensionarului la momentul survenirii decesului", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 18 Decembrie 2014
Stire din Social : "Doar cu pensia, murim de foame!"
Sâmbătă, 06 Decembrie 2014
Stire din Social : Pensiile, plătite înainte de sărbători
Pagina a fost generata in 0.5816 secunde