Mai multe ştiri online:

AȘA NE PREȚUIM VALORILE! Casa lui Brâncuși din Hobița a ajuns coteț pentru păsări

Ştire online publicată Joi, 11 Octombrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Caz revoltător în anul Centenar. Casa de la Hobița, în care s-a născut marele Constantin Brâncuși s-a prăbușit. Ultimele grinzi de lemn ale locuintei au căzut din cauza ploilor si a trecerii vremii. Acum, totul s-a transformat în coteț pentru păsări.

Casa marelui sculptor a luat foc în trecut, iar din ea s-au mai salvat câteva bârne din lemn masiv. Autoritățile au construit în aceeași curte, la 100 de metri distanță, o copie a casei, care serveste drept muzeu.

Primăria Peștișani nu poate să intervină pentru că locul în paragină este proprietate privată. O stră-strănepoată a artistului spune că moștenitorii nu au bani să refacă imobilul.

Toți turiștii care trec pragul Casei-muzeu „Constantin Brâncuși”, de la Hobița, știu că sculptorul s-a născut în acea curte, dar în altă casă, o casă care a luat foc, dar din care s-au mai salvat câteva bârne din lemn masiv. Locuința a fost apoi reconstruită la 100 de metri distanță. Este un obiectiv de patrimoniu, pentru că acolo s-a născut Brâncuși, dar arată deplorabil. Ultimele precipitații au pus la pământ și ce a mai rămas din casă.

„S-a prăbușit, da. Într-o seară. Stăteam și ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem. Au fost promisiuni multe. Mulți care au trecut pe aici ne-au promis că vor încerca să o refacă, dar nu ai ce să mai faci. E aproape dusă. E praf! Ne trebuie mulți bani să o mai putem pune pe picioare și noi nu avem. Să vină cineva și să facă ceva că Brâncuși, săracul, a vrut să mai vină acasă, dar nu i-au dat voie comuniștii”, a spus o stră-strănepoată a lui Brâncuși, Ioana Gogoi, în vârstă de 80 de ani.

Casa care s-a transformat în coteț pentru păsări este acum responsabilitatea moștenitorilor sculptorului. „Este o proprietate privată. Primăria Peștișani nu are cum să intervină. Proprietarul este cel care răspunde penal pentru întreținerea construcției. Vorbim despre o construcție de patrimoniu”, a spus primarul din Peștișani, Cosmin Pigui.

Mulți turiști din țară sau străini, deopotrivă, se interesează de soarta adevăratei casei a lui Brâncuși, chiar dacă e aproape năruită. „Avea trei cămăruțe. A fost casă frumoasă, dar de când au lăsat-o fără acoperiș, s-a dus. Nu putem nici să o demolăm, să eliberăm măcar terenul, că nu ne lasă, că au zis că e monument. Nici măcar dudul ăsta din fața casei nu ne lasă să-l tăiem. Noi nu avem voie să dărâmăm, dar ei se uită cum cade. Statul ar putea să facă ceva. Noi nu avem nicio putere. Eu pot doar să-i mai aprind o lumânare și să-i fac parastase lui Brâncuși și părinților lui”, a mai mărturisit Ioana Gogoi pentru Pandurul, scrie romaniatv.netDistribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
luni, 10 decembrie Foto : DESCOPERIRE MACABRĂ! PICIOR DE OM, CARBONIZAT, GĂSIT LA CONSTANȚA 65842 vizite, 0 comentarii DESCOPERIRE MACABRĂ! PICIOR DE OM, CARBONIZAT, GĂSIT LA CONSTANȚA
Social
joi, 13 decembrie Foto : Diseară se închide Târgul de Crăciun din Piața Ovidiu 3815 vizite, 0 comentarii Diseară se închide Târgul de Crăciun din Piața Ovidiu
Sănătate
miercuri, 12 decembrie Foto : Tratament salvator la Spitalul de Urgență Constanța! 3387 vizite, 0 comentarii Tratament salvator la Spitalul de Urgență Constanța!
Cultură-Educație
luni, 10 decembrie Foto : Dispare Inspectoratul Școlar Județean? "Sunt asfixiați de birocrație" 1973 vizite, 0 comentarii Dispare Inspectoratul Școlar Județean? "Sunt asfixiați de birocrație"
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.863 secunde