Sănătatea rămâne fără angajați

70% din cadrele medicale ar pleca și mâine în străinătate

3231
70% din cadrele medicale ar pleca și mâine în străinătate - 67b96f26f5e00c2212e6711dd5aef7b1.jpg
Un studiu realizat de Federația "Solidaritatea Sanitară" din România arată că aproximativ 70% din personalul sanitar se gândește tot mai serios să-și caute o slujbă peste hotare, iar 30% au început deja demersurile.

Studiul face parte dintr-un program amplu de cercetare pe tema migrației personalului medical, desfășurat în ultimii patru ani de sindicaliștii de la Federația "Solidaritatea Sanitară" și cadrele didactice și studenții de la Universitatea "Dunărea de Jos" Galați. Actuala cercetare a fost desfășurată în perioada decembrie 2009 - august 2010, pe tema "Calitatea vieții profesionale și tendința de migrație a personalului din sistemul sanitar", iar respondenți au fost 250 de cadre medicale din Galați, Brăila, Constanța, Tulcea, Buzău și Vrancea.

Nemulțumiri: salariile mici, stresul, supraîncărcarea cu sarcini…
Potrivit studiului, cadrele me-dicale sunt profund nemulțumite de condițiile de muncă, răspun-zând că lucrează în condiții periculoase și foarte periculoase, iar echipamente de protecție au doar dacă și le achiziționează singuri - astfel au răspuns peste 68% dintre cei intervievați. Sindicaliștii consideră, de asemenea, că există o medie scăzută a venitului salarial în sistemul sanitar - 35,6% dintre respondenți au un salariu cuprins între 1.500 și 1.999 de lei, 33,2% dintre ei primesc între 1.000 și 1.499 de lei, 16,4% primesc între 500 și 999 de lei, iar 1,6% dintre ei primesc peste 3.000 de lei.
Condițiile de muncă, stresul, supraîncărcarea cu sarcini, dat fiind organigramele reduse, sunt doar câteva dintre motivele pentru care cei intervievați și-ar schimba locul de muncă și ar alege chiar să plece peste hotare. "În privința motivelor care i-ar determina să plece la muncă în străinătate, pe primul loc se situează salariile mai mari (30,4%), apoi nemulțumirea față de starea materială actuală (17,6%), alături de nevoi legate de întreținerea familiei (10,8%) și nevoia achitării datoriilor", se arată în comunicatul de presă al federației.
Realizatorii studiului au mai concluzionat că aproximativ 70% dintre salariați iau în considerare posibilitatea de a migra pentru muncă, iar 30% au început deja să se intereseze de un loc de muncă. Dintre ceilalți, peste 36% au răspuns că au diferite impedimente legate de familie din cauza cărora încă nu pot pleca.

Nu au încredere în piața muncii din țară
Puține sunt cadrele medicale care mai au încredere în piața de muncă din România - doar 7% dintre cei intervievați au răspuns că au șanse "foarte mari" să-și găsească un job în țară, în sistemul sanitar sau în alt domeniu, în vreme ce 32% au răspuns că șansele sunt "destul de mici", iar 17,6% - "foarte mici". "În urmă cu trei luni, participanții erau de părere că se pot angaja destul de ușor în România într-un alt domeniu (în special cei care aveau studii superioare sau studii și într-un alt domeniu), cu toate că admiteau că se simt amenințați de pierderea locului de muncă", au mai arătat reprezentanții "Solidaritatea Sanitară".
"Majoritatea respondenților au luat în considerare posibilitatea de a pleca din România. Unul dintre răspunsuri a fost «Cine nu s-a gândit măcar o dată?», ceea ce relevă, teoretic, faptul că toată lumea se gândește să plece, iar cei care nu o fac sunt cei care au probleme în familie sau copii în întreținere. De reținut remarca unui alt salariat: «Nu îți oferă condiții în țară, dar nici nu te lasă să pleci. În Italia se semnează docu-mentele din două în două săptămâni, iar la noi la Ministerul Sănătății sunt dosare care stau de anul trecut». În general pleacă cei tineri, fără obligații. Pentru respon-denții care nu s-au gândit la plecarea în străinătate, reducerea salariilor cu 25% și restructurările îi determină să se gândească că plecarea este o soluție la noile probleme create" - a afirmat Viorel Rotilă, președinte "Solidaritatea Sanitară".
De altfel, statisticile realizate de Colegiul Medicilor arată că, anul acesta, 2.500 de medici au cerut certificate de conformitate, necesare pentru obținerea unei slujbe peste hotare. Actele erau pentru slujbe în Franța, Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Germania sau Belgia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4534 secunde