Prin intermediul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă

6.000 de șomeri și-au găsit de lucru de la începutul anului

4260
6.000 de șomeri și-au găsit de lucru de la începutul anului - 934b94f18de135e7d781b57311c687a0.jpg
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța a facilitat, de la începutul anului în curs, încadrarea în muncă a peste 6.000 de șomeri. Cei mai mulți dintre ei și-au găsit job-uri după ce au participat la burse ale locurilor de muncă sau după ce angajații AJOFM i-au pus în legătură cu angajatorii, prin serviciul de mediere.

Pentru a stimula încadrarea șomerilor în câmpul muncii, AJOFM Constanța desfășoară o serie de servicii, menite să vină în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, precum medierea, consilierea profesională sau organizarea de cursuri de calificare/recalificare. De asemenea, pentru a stârni interesul angajatorilor, legislația permite subvenționarea de la bugetul asigurărilor de șomaj, pentru un an, a locurilor de muncă.
Gabriela Spătaru, purtător de cuvânt AJOFM Constanța, ne-a spus că, în perioada ianuarie - iulie 2009, 6.026 de șomeri înregistrați la agenția constănțeană și-au găsit slujbe prin intermediul diverselor servicii puse la dispoziție. Cele mai multe persoane, respectiv 4.756, au fost ocupate pe piața forței de muncă ca urmare a acordării serviciilor de mediere a locurilor de muncă vacante. "Serviciile de mediere constau în oferirea de informații privind locurile de muncă, în organizarea de burse ale locurilor de muncă sau în punerea în corespondență a cererilor și ofertelor de muncă", au arătat reprezentanții agenției.

20 de cursuri de formare profesională vor fi autorizate
De asemenea, 230 șomeri au fost angajați după ce au fost consiliați profesional, iar 141 persoane după ce au absolvit cursurile de calificare/recalificare derulate de AJOFM Constanța. Potrivit directorului coordonator Romulus Mincă, în prezent, agenția desfășoară trei cursuri de formare: pentru lucrător în comerț, cu o durată între 10 săptămâni, pentru bucătar - timp de 20 de săptămâni și pentru patiser - timp de 10 săptămâni. "Am găsit foarte puține cursuri de formare profesională autorizate, precum cele de sudor și lucrător în confecții metalice. Vrem să autorizăm cel puțin 20 de cursuri de calificare și recalificare în domeniul turismului, pentru că suntem o zonă turistică și aceste meserii vor avea căutare. Vor mai fi autorizate și meserii din domeniul administrației, resurselor umane, comunicare în limba engleză", a declarat directorul, adăugând că șomerii vor putea urma, în curând, cursuri de bucătar, cameristă, resurse umane și comunicare în limba engleză.
Mai mult, AJOFM Constanța are în plan deschiderea unui centru de formare profesională la Mangalia. "Am primit o clădire de la Primăria Mangalia și urmează să facem un studiu de fezabilitate pentru a vedea la cât se ridică investiția. Vrem să predăm peste 20 de calificări la acest centru și să amenajăm și locuri de cazare pentru cursanți", a arătat Romulus Mincă.

Doar 66 șomeri de peste 45 de ani au fost angajați
Potrivit datelor furnizate de AJOFM Constanța, în anul 2009, doar 11 șomeri înregistrați s-au arătat interesați să muncească în altă localitate decât cea de domiciliu, primind subvenții privind stimularea mobilității forței de muncă; 491 șomeri s-au angajat înainte de expirarea perioadei de șomaj, iar 246 au fost angajați, temporar, de autoritățile locale, pentru lucrări de interes comunitar. Agenții economici au angajat doar 66 șomeri cu vârste peste 45 de ani și 44 de absolvenți ai instituțiilor de învățământ, pentru care au depus cereri pentru subvenționarea locurilor de muncă. "Operatorii care angajează, pentru o perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau întreținători unici de familie primesc, lunar, pentru o perioadă de 12 luni, o sumă egală cu un salariu de bază minim brut, cu obligația menținerii raporturilor de muncă pentru cel puțin doi ani", se stipulează în lege.
Reprezentanții AJOFM Constanța sunt pesimiști. Romulus Mincă ne-a spus că oferta locurilor de muncă este în scădere - în săptămâna aceasta, sunt disponibile 146 de slujbe - iar numărul șomerilor crește. La finele lunii iulie, evidențele AJOFM înregistrau 12.459 șomeri.
Pentru a veni în sprijinul absolvenților instituțiilor de învățământ superior, AJOFM Constanța va organiza, pe 25 septembrie, o bursă a locurilor de muncă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2924 secunde