52 de milioane de euro băgați în falezele din Eforie, Tuzla și Costinești

1809
2
Marea mușcă nemiloasă din plajele litoralului românesc. Ani la rândul, a înghițit zeci de metri de nisip și a făcut ca falezele să se prăbușească. Aproape în ceasul al XII-lea, statul român s-a apucat de treabă și a demarat marea acțiune de stopare a eroziunii costiere.

Deocamdată, se acționează pe uscat, cu lucrări de stabilizare și consolidare, derulate prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și finanțate de Ministerul Mediului și Pădurilor. Valoarea totală a investiției se ridică la 52 de milioane euro.

Potrivit experților, infiltrațiile apelor de suprafață până la nivelul argilos al solului și abraziunea directă a valurilor asupra bazei falezelor determină retragerea în medie a acestora cu aproximativ 50 cm/an, procesul fiind intermitent. De asemenea, infiltrațiile apelor de suprafață până la nivelul argilos care este relativ impermeabil determină acumularea apei și alunecări importante ale falezelor. La aceasta, se adaugă și acțiunea directă a valurilor asupra bazei acestora, mai ales în zonele cu plajă îngustă.

Lucrările, în premieră la nivel național, au fost demarate, pe anumite zone, în Costinești și Tuzla, încă din anul 2009, și vor fi finalizate în anul 2013. Mulți specialiștii susțin însă că eroziunea nu va fi stopată cu adevărat decât atunci când se va interveni și în larg, prin realizarea de diguri de protecție.

S-a oprit alunecarea la Eforie

Faleza din Eforie Sud, unde astă iarnă au avut loc mai multe alunecări de teren, a fost până în prezent stabilizată. S-au pierdut câțiva metri buni, dar măcar acum pare să nu mai amenințe locuințele cetățenilor.

"Aceasta a fost zona care a ridicat cele mai mari probleme. Aici, s-a intervenit în primul rând pentru stabilizare, pentru ca alunecările să nu ajungă la locuințele oamenilor. Lucrările sunt realizate în proporție de 50%. A fost îndepărtat pământul galben de la baza taluzului și s-a întărit cu piatră, iar în perioada următoare, va fi făcută rețeaua de drenuri pentru captarea apelor și reducerea umidității solului", a declarat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al ABADL.

4.200 de faleză nouă la Costinești

Și la faleza din Costinești, lucrările sunt în toi, chiar dacă ritmul lor i-a disperat pe localnicii din zonă, deranjați de zgomotul utilajelor și de haita de câini hrăniți de muncitori.

Se reconstruiește pe o lungime de 4.200 de metri pătrați. La piciorul falezei, a fost pus strat de blocuri de piatră, pentru disiparea energiei valurilor și protejarea taluzului, apoi s-a adăugat un strat de piatră brută. De asemenea, pe pantă s-a așezat strat geotextil, pe care deja a crescut pe alocuri vegetație. În proiect este prevăzută și o rigolă din beton pentru colectarea apelor pluviale de pe taluz și pentru evacuarea acestora prin trei descărcători. Lucrările sunt realizate în proporție de 59%.

Farul din Tuzla, pe marginea prăpastiei

La Tuzla, faleza va fi consolidată pe o lungime de 6,75 km, cu o suprafață totală desfășurată de 13,46 hectare. Și aici, au fost turnate straturi de blocuri de piatră și de piatră brută, s-au făcut terase și drumuri de acces pietruite. Pentru evacuarea apelor în zonele în care au fost depistate ape de infiltrație pe taluzul falezei, cât și din zona aflată între piciorul taluzului și baza falezei, s-a prevăzut o rețea de drenuri. Acestea nu au fost încă realizate.

Dacă, pe o lungime destul de mare, malul pare stabilizat, cel puțin pentru moment, farul de la Tuzla și anexele nu par deloc a fi în siguranță. Faleza a alunecat până la marginea gardului, iar farul pare chiar înclinat câteva grade. "Farul nu este în pericol. În această zonă, taluzul a fost stabilizat și nu vor mai fi alunecări de teren", a precizat Cătălin Anton.



Comentează știrea

admirator
20 august 2011
sigur,

protectia din larg va opri fenomenul; autoritatile locale nu stiu sa ceara ajutorul UE? Studii si bani?

cunoscator
21 august 2011
admirator prost

autoritatile locale nu pot pentru ca conform legii zonei costiere tot terenul de faleza si sub apa este domeniu public al statului roman dar se mai naste un cretin ca tine din cand in cand care abereaza

Articole pe aceeași temă

Marţi, 16 August 2011
Stire din Diverse : Vremea bună, bucuria hotelierilor
Pagina a fost generata in 0.2719 secunde