3 cazinouri din România care își vor recăpăta strălucirea

397
3 cazinouri din România care își vor recăpăta strălucirea - cazinourivechiromanesti-1597232280.jpg

Articole recomandate

Trei bijuterii arhitecturale din România se află în plin proces de renovare și se așteaptă ca în anii următori să-și recapete strălucirea de altădată.


La finalul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX, în țara noastră au fost construite cazinouri superbe. Erau vremuri în care oameni de seamă mergeau la Vatra Dornei, Constanța sau Arad pentru socializare și distracție.


În plus, pe durata concediilor, trenurile erau pline și oamenii se înghesuiau în special la Vatra Dornei și Constanța.  Oamenii aveau ziua activități de vacanță, iar seara se distrau la jocuri de cazino.


Din păcate, anii au trecut și aceste clădiri superbe au ajuns într-o stare deloc bună. Ele au fost astfel închise, dar pasionații de jocuri de cazino se pot distra pe site-uri precum cel de la această adresă


Românii, în general, sunt mari consumatori de jocuri de noroc și piața a reacționat ca atare. Astăzi funcționează peste 20 de cazinouri online și alte cateva zeci de site-uri de specialitate, unde pasionații pot citi despre istoria jocurilor, strategii dar și recenzii ale jocurilor oferite. Un bun exemplu ar fi pacanele.ro, un site destinat exclusive pasionaților de jocuri de păcănele.


În paralel, autoritățile au sesizat potențialul cazinourilor istorice ca rol turistic și nu numai și au început să le renoveze, după cum urmează:


Cazinoul din Constanța 


Lucrările de reconstrucție au început în aprilie 2020 și termenul pentru finalizarea lor era de doi ani și jumătate. Recent au apărut însă noi probleme la consolidarea clădirilor, deoarece echipa care se ocupă de restaurare a făcut noi descoperiri care pot îngreuna lucrările.


În orice caz, autoritățile vor să învestească peste 100 de milioane de lei pentru a reda cazinoului de pe faleza din Constanța strălucirea de altădată.


Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în 1910, dar a fost afectat de cele două războaie mondiale. După anii '50 a fost refăcut, dar odată cu venirea regimului comunist a fost transformat în resturant la parter și sală de cinema la etaj. Nicolae Ceaușescu obișnuia să își aducă invitații de seamă la cazinoul din Constanța, la fel ca și Gheorghe Gheorghiu Dej. Ultima renovare a cazinoului datează din 1986, iar de atunci acesta s-a degradat.


Cazinoul din Vatra Dornei


Un alt cazino aflat într-o zonă superba este cel din Vatra Dornei. Acesta este cel mai vechi din România și a fost inaugurat în 1898.


Lucrările de reconstrucție au început deja, iar autoritățile au anunțat că vor trans-forma cazinoul într-un muzeu.


Cunoscut și sub numele de Cazinoul Băilor, acesta a fost construit după ce prima-rul din acele vremuri din Vatra Dornei, Vasile Deac, a mers în audiență la împăratul Franz Joseph al Austriei și l-a convins de necesitatea unui cazinou.


Zona era oricum una turistică deoarece oamenii veneau la băi, astfel că un cazinou reprezenta o soluție în plus pentru a face bani. Franz Joseph a fost de acord, iar cazinoul s-a bucurat de un succes real după inaugurare.


Și acesta a fost însă afectat de cele două războaie mondiale, dar cel mai mult a contat faptul că în 1989, când a avut loc Revoluția, era în plin proces de reno-vare. După căderea regimului comunist, lucrările au fost abandonate și abia recent au fost reluate.


Cazinoul din Arad


Construit în stil neobaroc, cazinoul din Arad se află în plin proces de refacere, prin intermediul unui parteneriat public-privat. Aici vor avea loc ceremonii de cununie civilă în week-end, dar și alte evenimente publice.


De altfel, de-a lungul anilor, pe lângă faptul că a fost cazino, această cladire a mai funcționat și ca sală de evenimente și cazinou. În 2007 aici a fost inclusiv un res-taurant și un club.
 
Totuși, cu trecerea anilor, starea clădirii a devenit tot mai proastă, însă lucrările de refacere au început anul trecut și peste 4.000 de piese au fost deja restaurate. Pro-prietarii clădirii au afirmat că vor să redea cazinoul oamenilor din Arad, iar lu-crările sunt așteptate să fie finalizate în 2022.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7511 secunde