10-15 constănțeni, diagnosticați zilnic cu cancer. Medicii sunt îngroziți

12163
3
10-15 constănțeni, diagnosticați zilnic cu cancer. Medicii sunt îngroziți - cancerlatineri3-1494431754.jpg

Articole de la același autor

Nu se știe exact din ce cauză, dar în ultimii ani a crescut în mod alarmant numărul tinerilor care suferă de o formă de cancer. Situația este cu atât mai gravă, cu cât ei se prezintă la medic abia atunci când boala se află deja într-un stadiu avansat și riscul de deces este, de asemenea, ridicat. Se pare că cei care ajung la medic în stadiul 3 sunt din ce în ce mai mulți, dar, pentru că tumoarea a atins deja alte dimensiuni, celulele maligne au afectat ganglionii din vecinătate și au început să invadeze țesuturile din jur. Nu mai spunem că, în stadiul 4, putem vorbi deja de cancer metastatic sau secundar, acesta răspândindu-se cu certitudine la alte organe decât cel în care s-a format. În această etapă, supraviețuirea este limitată, tratamentul vizând mai mult calitatea vieții pacientului decât vindecarea, care nu mai este posibilă.

În concluzie, cancerul face ravagii în Constanța. Mai mult decât atât, nu există zi în care medicii constănțeni să nu consulte, cel puțin câteva persoane cu această boală cruntă. "Noi primim zilnic, la laborator, în jur de 10-15 probe de la pacienți care suferă de cancer cu diferite localizări. Cele mai multe sunt probe ale bolnavilor cu cancer pe partea digestivă, cancer genital și de glandă mamară. Din nefericire, și vârsta acestor pacienți a scăzut dramatic în ultimii ani, în așa fel încât, la ora actuală, ne confruntăm tot mai des cu persoane tinere bolnave, unii având chiar sub 30 de ani", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful secției Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, conf.univ.dr. Mariana Deacu.

Desigur, a precizat specialistul, medicii află la examinarea probelor recoltate pe patul de spital cât de avansată este boala și mai ales cât de extinsă este tumoarea în organul afectat și dacă sunt interesați sau nu și alți ganglioni.

Faptul că numărul persoanelor afectate de cancer a luat amploare în ultimii ani este confirmat de statistici, care arată foarte clar, negru pe alb, că în județul Constanța avem peste 20.000 de bolnavi de cancer.

Dintre aceștia, în jur de 2.000 suferă de cancer de col uterin, alți peste 2.000 au cancer bronho-pulmonar, cancer la vezică - 1.109 persoane, ficat - 1.220 persoane. Diferența este reprezentată de celelalte tipuri de cancer.



Cancerul colorectal "atacă" persoanele tinere

În același timp, cancerul colorectal a "atacat" mai multe persoane tinere, iar o posibilă cauză ar fi lipsa exercițiilor fizice și obiceiurile alimentare necorespunzătoare. Pe această cale, cadrele me-dicale avertizează că acest tip de cancer este unul asimptomatic, iar de cele mai multe ori pacienții ajung la medic atunci când boala este într-un stadiu avansat.

Mai mult decât atât, numai la SCJU au fost întocmite, anul trecut, un număr de 2.162 de foi de zi și au fost efectuate 4.935 ședințe de chimioterapie. De asemenea, în ambulatoriu au fost efectuate 5.471 consultații. Tot anul trecut au fost luate în evidență 1.986 cazuri, 793 dintre pacienți fiind femei.

Bineînțeles, cifra este îngrijorătoare, cadrele medicale confruntându-se cu numeroase cazuri de cancer bronho-pulmonar, cancer mamar, cancer digestiv, cancer de pancreas, de ovare sau de col uterin. La femei, cancerul de col uterin le afectează cel mai tare, motiv pentru care ele ar trebui să se prezinte mai des la medicul specialist și să se vaccineze la vârste tinere, pentru a evita astfel apariția anumitor boli. 


Comentează știrea

Constanteanul
11 mai 2017
poluare

Cauza imbolnavirilor de cancer este cat se poate de clara: poluare alimentara (alimente de o calitate execrabila, pline de E-uri si de pesticide) si poluarea aerului. Sa stiti ca poluarea aerului nu vine doar de la masini, vine si de la cresterea numarului de vapoare din port (un singur vapor mare polueaza intr-o ora mai mult decat un million de masini) si a numarului de avioane, Autoritatile cunosc bine aceste cauze dar nu fac nimic. Notabilitatile mananca din ferme proprii si restul lumii se desurca cum poate.

Constantean
11 mai 2017
De ce?

In loc sa descurajeze traficul care este un factor grav de poluare, administratia arunca banii in sensuri giratorii. De ce nu introducem sensuri unice, de ce nu modernizam transportul public, de ce nu introducem taxe mari la parcarile din centru, de ce nu incurajam mersul pe bicicleta, de ce incurajam badarania si permitem inmatricularea tuturor vechiturilor, de ce ne bagam in pamant copiii? De ce am ajuns groapa de gunoi a Europei?

oricare
12 mai 2017
sistem medical de rahat

de vina este sistemul medical si nivelul de trai scazut. mergi la medic si se pare ca il cam deranjezi. ceri sa faci investigatii, ii zici ca ceva nu este in ordine si te trimite acasa ca nu ai nimic, te fandosesti. In privat (pentru ca prin casa de asigurari nu se poate, niciodata nu exista plafon) preturile sunt mai mult decat descurajatoare pentru un salariat (sa nu mai spunem de un nesalariat) cu venituri medii.

Pagina a fost generata in 0.4891 secunde