Zona gri, pentru bolnavi. Ce se va întâmpla cu pacienții care ajung în Urgența Spitalului Județean

392
Zona gri, pentru bolnavi. Ce se va întâmpla cu pacienții care ajung în Urgența  Spitalului Județean - fondsolutiipentrupacientii-1429632661.jpg

Articole de la același autor

Pacienții care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) ar putea fi triați în funcție de urgențe tocmai pentru scăderea timpilor de așteptare. Acest lucru va fi posibil prin înființarea, în fiecare spital din țară, a unui nou compartiment în cadrul UPU, în care să fie consultați pacienții care necesită mai multe investigații, dar care nu reprezintă urgențe majore.

Reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență au analizat prezentările în urgență din ultima perioadă și au ajuns la concluzia că există timpi de așteptare prea mari pe anumite zone. Astfel, Ministerul Sănătății va aloca bani pentru un program prin care să se reducă acești timpi și să se îmbunătățească situația din unitățile de primiri urgențe. Până atunci, însă, se va demara un proiect pilot pe câteva spitale din țară. Managerul Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână, susține ideea, însă nu știe dacă în instituția pe care o conduce se va găsi spațiul necesar demarării proiectului pilot.

"Se încearcă a se contura o inițiativă, care există și în alte state, și anume ca pacienții care sunt într-o zonă gri, adică nu sunt urgențe majore, nici urgențe minore, care necesită mai multe investigații, să fie "cazați" într-o zonă tampon, unde să fie monitorizați și supravegheați, astfel încât pacientul care necesită consult cardiologic și neurologic, spre exemplu, să stea într-un pat și să fie cineva care să gestioneze cazurile, pentru ca medicul de pe secție să nu fie chemat de 20 de ori pentru diverși pacienți. Să fie cineva care adună aceste rezultate și ia o decizie medicală, fie de a-l interna, fie de a-l trimite acasă. În zona gri vor sta pacienții care necesită îngrijiri peste trei ore, deci ei vor putea sta între trei și 18 ore în această zonă, care va fi cu monitoare, paturi, personal și injectomate", a explicat Dănuț Căpățână.

Spațiul, cea mai mare problemă

O dată cu noul program, vor exista medici și asistente medicale care se vor ocupa exclusiv de acest aspect, pentru ca medicii de pe secții să nu mai fie nevoiți să alerge dintr-o parte în alta, iar pacienții să primească îngrijirile medicale la timp.

"S-ar tria cazurile care necesită așteptare, iar oamenii n-ar mai fi nemulțumiți că stau pe o targă, ci ar sta într-un pat, ar fi ca o internare de zi și ar fi cineva care să-i supravegheze. Vorbim de medici care pot fi și medici de familie, dar și asistente, care se vor ocupa exclusiv de acest aspect", a spus Dănuț Căpățână.

Dănuț Căpățână a explicat că pentru acest nou compartiment ar fi nevoie de un spațiu de aproximativ 200 de metri pătrați. Deocamdată, conducerea instituției nu a găsit acest spațiu.

"Se va demara un proiect pilot pe câteva spitale. Am fost întrebați și noi dacă vrem să intrăm în program. Ne dorim acest lucru, însă problema cea mai importantă este spațiul, pentru că în această zonă ar trebui să fie în jur de 20 de paturi, ceea ce din punct de vedere al suprafeței ar însemna cam 200 de metri pătrați. Suntem în căutarea acestor spații și dacă vom găsi o soluție vom solicita să intrăm și noi în proiectul pilot. Sper să găsim un spațiu, deoarece vine vara, ceea ce înseamnă pacienți mulți și prezentări multe la UPU", a precizat managerul Spitalului Județean Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4266 secunde