Zece ani și miliarde de dolari, pentru un medicament

134
Zece ani și miliarde de dolari, pentru un medicament - medicamente-1479477697.jpg

Articole de la același autor

Susținerea psihiatriei bazate pe dovezi, elaborarea unor modalități adecvate de finanțare a activității medicale specifice din domeniul psihiatriei și crearea condițiilor, conforme cu legile în vigoare, necesare pentru aplicarea intervențiilor terapeutice adecvate nevoilor pacienților reprezintă principalele priorități declarate de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie. Astăzi, aceasta a organizat o conferință de presă în cadrul căreia s-a discutat despre tematica mai sus menționată.


Psihiatria bazată pe dovezi reprezintă știința aplicării rezultatelor obținute din studiile de cercetare în conduita terapeutică medicală. "Studiul clinic al medicamentului reprezintă un demers legitim și necesar desfășurat în beneficiul pacienților" , a declarat prof. univ. dr. Cătălina Tudose, președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie.


Procesul de dezvoltare a unui medicament necesită aproximativ zece ani și costă circa 1,3 de miliarde de dolari. El se desfășoară în etape riguroase, clar definite și strict reglementate internațional și național. Nu este posibilă includerea în studii clinice a unei substanțe care nu a fost suficient studiată sau a cărei studiere nu a respectat standardele internaționale (elaborate de FDA2 si EMA3) sau care a dovedit un efect nociv în studiile experimentale. În România, ca în orice țară participantă la un studiu internațional multicentric trebuie obținute aprobările necesare de la instituțiile naționale autorizate, respectiv ANMDM4 sau Comisiei Naționale de Etică. De aceea considerăm necesară intensificarea diseminării de informații către publicul larg în scopul clarificării rigorilor legislative și a practicilor în domeniu. Specialiștii doresc să transmită încredere populației: studiile clinice nu sunt periculoase pentru oameni, iar în absența lor progresul terapiilor și al medicinii ar fi fost și ar fi imposibil.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4449 secunde