Vitezomanii și uitucii, posibile victime ale ADHD-ului

1557
Vitezomanii și uitucii, posibile victime ale ADHD-ului - 2f68c2e0cd8964d59dbbcfa48196b499.jpg
Tulburarea comportamentală cu deficit de atenție și hiperactivitate, cunoscută sub denumirea de ADHD, nu este specifică minorilor, ci afectează și adulții. Psihologii spun că adulții cu această afecțiune sunt neatenți, irascibili și impulsivi. Pot fi recunoscuți cu ușurință printre șoferii care apasă până la maxim pedala de accelerație sau printre cei care participă la cursele ilegale de mașini. Femeile cu ADHD atrag atenția pentru că vorbesc foarte mult, iar în locuința lor este tot timpul dezordine.

Psihologii atrag atenția că simptomele ADHD-ului (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se regăsesc la foarte multe persoane. "Una din șapte persoane are ADHD", a specificat dr. Mihaela Mătărîngă, medic psiholog. Cu toate acestea, procentajul celor diagnosticați și tratați pentru afecțiunea respectivă este foarte mic. "Nu sunt diagnosticați pentru că nu se prezintă la medic. Simptomele ADHD-ului sunt luate drept defecte ale celor din jurul nostru și ne obișnuim cu ele", a explicat specialistul.
ADHD-ul nu se vindecă de la sine, odată cu trecerea timpului, ci doar se modifică simptomele. Statisticile arată că 60% dintre copiii cu ADHD ajung adulți cu această afecțiune. Mai mult, medicii spun că adulții nu realizează că au ADHD decât în momentul în care copiii lor încep să se manifeste asemănător.

Divorțează des și nu pot păstra un loc de muncă
O trăsătură dominantă a persoanelor cu ADHD este imposibilitatea de a se concentra. "Nu sunt atenți, nu pot urmări o simplă conversație, ba chiar te întrerup de nenumărate ori, pentru cu totul alte aspecte decât subiectul discuției. A duce la bun sfârșit o sarcină pare aproape imposibil pentru adulții cu ADHD. Ei obișnuiesc să înceapă mai multe sarcini deodată, dar să nu termine niciuna, indiferent că este vorba de serviciu sau de cele de acasă", a spus medicul psiholog. Din acest motiv, persoanele cu ADHD nu reușesc să-și păstreze prea mult timp un loc de muncă sau o relație, rata divorțurilor fiind ridicată în rândul lor.
Lipsa de organizare este un alt simptom. Întârzie la întâlniri, dacă nu au și uitat de ele, uită ce au stabilit cu interlocutorii. "A-și ține lucrurile în ordine este o adevărată provocare pentru adulții cu ADHD. De asemenea, își pierd foarte des bunurile", a afirmat specialistul.

Se plictisesc repede și vorbesc mult
Hiperactivitatea este un simptom pe care adulții ADHD îl prezintă încă din copilărie. Însă, dacă minorii cu hiperactivitate sunt într-o mișcare continuă, la adulți se manifestă prin nervozitate, schimbări bruște de dispoziție, surplus de energie, pe care nu reușesc însă să-l canalizeze. "Se plictisesc repede, nu au răbdare să facă un lucru, se enervează ușor. De asemenea, au tendința de a vorbi foarte mult", a menționat dr. Mătărîngă. Hiper-activitatea se combină, în multe cazuri, cu impulsivitatea, o altă caracte-ristică a afecțiunii.
Astfel, îi puteți recunoaște pe adulții cu ADHD printre cei care iau decizii fără să reflecte asupra consecințelor. "Sunt cei care își dau drumul la gură, spunând lucruri pe care apoi le regretă. Îi întâlniți în trafic, sunt șoferii care nu au răbdare să aștepte la semafor, tot timpul se bagă în față. Sau printre vitezomani", a exemplificat psihologul. Dr. Mătărîngă a subli-niat că și "plăcerea" de a exagera la cumpărături, mai ales în cazul femeilor, este un simptom al ADHD.
Consecințele nu întârzie să apară. Impulsivitatea și lipsa de organizare a sarcinilor zilnice au efect asupra sănătății, fiind preferată mâncarea de tip fast-food. Totodată, adulții cu ADHD au un risc crescut de a ajunge alcoolici sau de a consuma droguri. Întâmpină dificultăți în menținerea unei relații, căci partenerii de viață îi părăsesc, sătui de faptul că nu li se acordă atenție.
vvv
Psihologii spun că realizarea chestionarului de mai jos v-ar putea fi de ajutor dacă vă suspec-tați că ați avea ADHD. Întrebările sunt structurate pe cele trei simptome principale ale afecțiunii:

Neatenția
r Ai dificultăți în a urma instrucțiuni? r Sunete și obiecte irelevante îți distrag atenția în mod constant? r Pierzi detalii sau faci greșeli din neatenție? r Uiți des unde ai pus lucrurile sau le pierzi? r Ți se întâmplă des să fii cu mintea în altă parte în timpul unei conversații?

Hiperactivitate
r Ai obiceiul să bați din picior, în timp ce stai pe scaun sau să lovești cu pixul în birou? r Obișnuiești să te "joci" cu părul sau obiectele de îmbrăcăminte? r Reziști impulsului de a-ți mișca piciorul sau de a te juca cu pixul doar dacă îți impui în mod conștient?

Impulsivitatea
r Acționezi înainte de a te gândi la consecințe? r În conversații, îți întrerupi des interlocutorii? r Faci comentarii nepotrivite în mod frecvent? r Așteptarea la rând vă ridică probleme?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0408 secunde