Virusul care a făcut peste 100 de morți în Europa a ajuns în România. Cum îl putem ține la distanță

342
Virusul care a făcut peste 100 de morți în Europa a ajuns în România. Cum îl putem ține la distanță - flu-1484418626.jpg

Articole recomandate

Un nou virus gripal a făcut deja peste 100 de morți în țările europene, în special în Franța și Spania, autoritățile declanșând planurile de urgență.

Este vorba despre un virusul H3N2, extrem de virulent. Medicii români au confirmat și ei tulpina virusului în peste 170 de cazuri, fiind înregistrate deja 6 decese, între care un copil de 1 an și trei persoane cu vârste de peste 65 de ani, informează Digi24.

De altfel, specialiștii spun că cei mai afectați sunt oamenii cu sistemul imunitar scăzut, cum ar fi copiii și bătrânii. Niciuna dintre victime nu fusese vaccinată cu serul antigripal.

"În momentul de față nu se poate vorbi despre o epidemie, dar numărul de cazuri este în creștere. Așa că este posibil ca în următoarele două - trei săptămâni să ajungem la un număr atât de mare încât să putem vorbi de epidemie", a declarat pentru Digi24 Cătălin Apostolescu, medic infecționist și purtător de cuvânt la Institutul Matei Balș.

Și președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat pentru Agerpres că deocamdată nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă la nivel național, ci doar despre manifestări de tip epidemic la nivel local, în special în București și Constanța.

Acesta a precizat că cel mai mare risc se înregistrează în rândul cardiacilor, al pacienților cu boli cronice respiratorii, dar și al copiilor sau femeilor gravide.

Virusul produce o alterare puternică a stării de sănătate, iar în cazul în care bolnavul suferă și de alte boli, poate să ducă la complicații și deces.

Pentru a reduce cât mai mult riscul de îmbolnăvire, virusologii ne sfătuiesc în primul rând să ne vaccinăm.

"În această lună încă există recomandare pentru administrarea vaccinului la persoanele cu risc. (...) Vaccinarea este eficientă. Studiile care au fost făcute în diverse țări arată că protecția împotriva gripei este undeva între 70-80% și, chiar dacă ea nu este absolută, în orice caz riscul de evoluție către formele complicate este mult mai mic în cazul persoanelor vaccinate", a susținut Alexandru Rafila pentru Agerpres.

De asemenea, pe lângă imunizare, specialiștii ne recomanda să evităm pe cât posibil mulțimile, spațiile închise aglomerate, dar și să fim mult mai atenți la igienă, pentru că gripa este o infecție care se răspândește în general pe cale aeriană, prin intermediul mâinilor murdare.

"Virusul gripal pătrunde în organism pe cale aeriană, prin mucoasele din gură, nas sau ochi. Când o persoană cu gripă tușește sau strănută, virusul este transmis prin aer și poate fi inhalat de orice persoană din jur. Perioada de incubare durează de la 18 la 72 ore, timp în care persoana infectată poate să transmită virusul altor oameni", a declarat prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase.

Gripa H3N2 se manifestă prin febră peste 38 de grade Celsius, tuse, dificultăți de respirație, dureri de cap, curgerea non-stop a nasului, dureri musculare și oboseală continuă. Dacă aveți aceste simptome, mergeți la medic imediat.

"Trebuie să vă adresați imediat medicului, deoarece prescrierea unui tratament specific gripei reduce gravitatea simptomelor, previne instalarea complicațiilor severe, scurtează durată bolii și contaminarea celor apropiați", a mai declarat dr. Adrian Streinu-Cercel.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6167 secunde