VINE SEZONUL GRIPEI! Ce trebuie să știm despre vaccinare

154
VINE SEZONUL GRIPEI! Ce trebuie să știm despre vaccinare - vaccin-1508324365.jpg

Articole de la același autor

Societatea Națională de Medicina Familiei dorește să informeze medicii, pacienții dar și autoritățile că, în conformitate cu recomăndarile internaționale, este momentul cel mai potrivit de a începe vaccinarea antigripală. Gripa este o boală care poate evolua clinic de la forme medii la severe, caracteristică fiind alterarea stării generale și contagiozitatea crescută reprezentând o cauză semnificativă de morbiditate și mortalitate. Ea apare la nivel global afectând anual 10-15% din populație. Cu toate că se răspândește rapid în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri, numărul cel mai mare de decese apare la vârstnici.


Cea mai eficientă măsură de a preveni apariția gripei, dar mai ales de a preveni decesele, o reprezintă vaccinarea anuală, aceasta contribuind la reducerea numărului de cazuri în populație, la reducerea incidenței complicațiilor severe, precum și a deceselor.
Vaccinul gripal este folosit de peste 60 de ani, iar eficacitatea acestuia este variabilă, corespondența antigenică (tulpina virală gripală circulantă și cea din compoziția vaccinului) fiind unul dintre factorii care se corelează direct proporțional. Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de limitare a răspândirii gripei și de a preveni decesele.


Până de curând, în România a fost disponibil doar vaccinul gripal trivalent care conține două tulpini ale virusului de tip A (H1N1 și H3N2) și o tulpină aparținând uneia dintre liniile antigenice ale virusului gripal de tip B. Tulpinile aparținând virusului gripal de tip B reprezintă în medie 23% dintre tulpinile virale gripale circulante.


Există două linii antigenice ale virusului de tip B (Yamagata și Victoria) care circulă concomitent în populație, una dintre linii antigenice fiind în mod normal dominantă.


Protecția încrucișată între cele două linii antigenice este foarte mult limitată, ceea ce poate duce la o reducere a eficacității vaccinului în cazul absenței corespondenței dintre tulpinile din liniile antigenice ale virusului de tip B prezente în vaccin față de cele circulante. Acest fapt se traduce printr-o scădere mai redusă a numărului spitalizărilor și al deceselor determinate de gripă la nivelul populației, alături de o influențare majoră a poverii bolii din punct de vedere socio-economic.


În baza datelor obținute la nivel global și european, este evident faptul că prevalența virusurilor de tip B variază semnificativ de la un sezon la altul și de la o regiune la alta, fiind dificilă prezicerea liniei antigenice tip B care va circula predominant în fiecare sezon.


Apariția vaccinului gripal tetravalent reprezintă o evoluție naturală a vaccinului gripal în concordanță cu provocările generate de evoluția virusurilor gripale, similară cu trecerea, în anul 1977 de la vaccinul gripal bivalent la cel trivalent. Recomăndarile actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) propun includerea tulpinilor din ambele linii antigenice ale virusului de tip B în cadrul unui vaccin gripal tetravalent.


Vaccinul gripal tetravalent, autorizat pentru prima dată în anul 2013, poate îmbunătăți protecția împotriva virusurilor gripale circulante, ceea ce poate crește eficacitatea vaccinării antigripale. Centrul European de Prevenție a Bolilor (ECDC) se așteaptă ca vaccinul gripal tetravalent să înlocuiască vaccinul gripal tetravalent.


Din acest motiv, Societatea Națională de Medicina Familiei atrage atenția că este momentul cel mai potrivit pentru ca vaccinarea antigripală să înceapă. În același timp, recomandă populației și medicilor să ia în considerare și utilizarea vaccinului gripal tetravalent, datorită unei acoperiri lărgite față de tulpinile gripale circulante. Vaccinul gripal tetravalent poate să crească eficacitatea vaccinării antigripale și să întărească încrederea medicilor, farmaciștilor și a publicului larg în vaccinarea antigripală.


În acest sezon sunt disponibile în România atât vaccinul gripal trivalent, cât și vaccinul gripal tetravalent, ambele vaccinuri se recomandă a fi folosite până la efectuarea unei tranziții complete către cel tetravalent, cu mențiunea ca vaccinul care asigură simultan protecție împotriva tulpinilor virale B aparținând celor două linii antigenice este cel tetravalent.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8047 secunde