Vine poleiul, aveți grijă să nu vă rupeți picioarele!

1479
Vine poleiul, aveți grijă să nu vă rupeți picioarele! - 024ffb787a26309b8e545c9fd279e8d3.jpg

Articole de la același autor

Iarna își intră în drepturi, iar trotuarele vor fi transformate în patinoare. Din experiența anilor trecuți, medicii știu deja ce urmează: tot mai multe fracturi. Așa cum spun specialiștii, este sezonul fracturilor!

În sezonul rece, numărul fracturilor de mâini și picioare crește alarmant, cauza fiind condițiile meteo nefavo-rabile. Cei mai expuși sunt, după cum ne-au spus medicii, persoanele în vârstă. Iar ocazii sunt destule: fie alunecă atunci când ies din bloc, fie se dezechilibrează atunci când încearcă să urce pe trotuar. La fel, sunt expuși și copiii, care, în joacă, pot cădea și-și pot fractura o mână.
De aceea, în această perioadă este necesar ca bătrânii să-și limiteze deplasările la minim; pe de o parte pentru a nu se expune tempera-turilor joase, care le afectează sănătatea, pe de altă parte, pentru a nu-și rupe un picior și a fi nevoiți să-și pe-treacă sărbătorile pe un pat de spital.

Cum recunoaștem o fractură
În momentul în care alunecați pe gheață și vă răniți, este posibil să fie vorba de o entorsă, o luxație sau o fractură. Cea din urmă este de mai multe tipuri (completă, incompletă, cu deplasarea oaselor etc), dar semnele după care poate fi recunoscută sunt aceleași. În primul rând, apare o durere într-un loc fix, care crește în intensitate la palparea zonei sau în momentul în care încercați să mișcați mâna sau piciorul fracturat. Nu puteți să mișcați membrul fracturat și observați apariția unei proeminențe și a unei vânătăi. Un alt semn al fracturii este apariția crepitațiilor osoase (zgomote specifice, care apar la palparea zonei afectate).

Primul ajutor
Bineînțeles, primul ajutor va fi să puneți mâna pe telefon și să apelați 112 pentru a solicita o ambulanță care să vă transporte la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe. Dacă ambulanța nu poate ajunge într-un timp cât mai scurt, este indicat să imobilizați membrul afectat. Imobilizarea se va face cu o atelă sau cu un dispozitiv im-provizat. Important este să puneți pe același ax capetele fracturate.
Tratamentul constă, invariabil, în intervenția chirurgicală. Recuperarea este însă de durată și este mai dificilă, cu cât vârsta pacientului este mai înaintată. Medicii spun că, în cazul unei fracturi necomplicate, pot fi constatate ameliorări în primele 15 ore după intervenție. La altele însă, poate dura și luni de zile. Esențială este și urmarea unui program de fizioterapie și de masaj.

Fractura de coloană vertebrală poate leza măduva
Dacă credeți că v-ați fisurat coastele, nu le imobilizați. Toracele trebuie să rămână liber, pentru a respira cât mai bine. Recomandat este să apelați, cât mai repede, la medic. Cu aceeași seriozitate trebuie tratată și o eventuală fractură de coloană vertebrală. Doar dacă suspectați că ați avea o fractură, cereți ajutorul unui medic, întrucât există un risc crescut de complicații: măduva spinării poate fi lezată și puteți paraliza. Persoana rănită va fi așezată pe o targă sau pe tăblia unei uși, iar ideal ar fi ca gâtul să fie susținut de un guler din burete sau ceva asemănător.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 21 Ianuarie 2010
Stire din Social : Constanța se luptă cu nămeții
Pagina a fost generata in 1.352 secunde