Vești bune din sistemul medical. Schimbări radicale în unitățile de urgență și pe ambulanțe

335
Vești bune din sistemul medical. Schimbări radicale în unitățile  de urgență și pe ambulanțe - schimbariurgenta-1473085166.jpg
Un apel la 112 este, în mod inevitabil, urmat de întrebarea: "Unde vă aflați?"… Nu de puține ori s-a întâmplat ca atunci când vreți să salvați o persoană care a suferit un accident sau a leșinat pe stradă, pur și simplu să nu cunoașteți numele străzii, să-l comunicați greșit, sau din cauza panicii de moment, chiar să-l uitați complet, lucru ce îngreunează excesiv activitatea medicilor de pe Ambulanță.

Pentru a elimina odată pentru totdeauna această problemă, Departamentul pentru Situații de Urgență a pus tehnologia în slujba pacientului și a organizat un concurs în acest sens. e-Health Hackathon, un maraton de programare care a durat trei zile, și-a desemnat câștigătorii.

Trei proiecte realizate de tineri programatori români au fost premiate de autorități, iar produsele create ar putea fi implementate în sistemul medical de urgență.

Aplicația mobilă care elimină adresele greșite transmise la 112 este ci-reașa de pe tort, căci va ajuta la reducerea drastică a timpului de intervenție pentru salvarea victimelor.

"Deseori, în medicină, tehnologia este privită drept dușman. Însă noi, în medicina de urgență am realizat de mulți ani că tehnologia poate fi un aliat atât pentru doctori, cât și pentru pacienți. România a fost printre primele țări din lume care a adoptat sistemul de telemedicină și l-a extins la nivel național. În perioada următoare va porni cel mai ambițios proiect de informatizare a sistemului de urgență, prin dotarea cu tablete. Susținerea tinerilor programatori prin organizarea e-HEALTH HACKATHON este nu doar firească, dar și necesară", a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Adio birocrație la Urgențe

Concret, este vorba despre trei aplicații. Prima dintre ele va ușura foarte mult munca asistenților de la urgențe.

Nu vor mai pierde timp scriind de mână datele pacienților, și vor completa fișele medicale printr-o simplă comandă vocală.

"E destul de sensibilă și preia corect ce spui. Poate să fie chiar o soluție de reducere foarte mult a timpului și să vină în sprijinul personalului medical nu numai în unitățile de primiri urgențe, ci și pe ambulanțe", spune Raed Arafat.

A doua aplicație vine de hac adreselor greșite anunțate la 112.

Datorită unui sistem GPS, oamenii își pot înregistra datele personale, astfel încât atunci când sună după ajutor, salvatorii să știe cine și de unde sună.

Ultima aplicație le va permite medicilor rezidenți să își raporteze activitatea direct de pe smartphone, în doar 30 de secunde. Timp prețios câștigat de aceștia, în condițiile în care în prezent sunt nevoiți să facă totul din fața unui calculator.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0118 secunde