€ 4.726
£ 5.3065
$ 4.2193

Mai multe ştiri online:

Vârsta medie la care tinerii încep să bea este 14 ani. Alcoolul le distruge sănătatea

Ştire online publicată Vineri, 06 Iulie 2018. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
La ora actuală, alcoolul este cea de-a treia cauză de boală și moarte prematură în întreaga lume, iar consumul anual de alcool este de 6,3 litri alcool pur per persoană în vârstă de 15 ani și peste, corespunzător a 13,5 grame de alcool pur pe zi. 


Mai grav, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în rândul adolescenților și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viață trăiți cu incapacitate sau pierduți prin deces prematur. Mai mult decât atât, în rândul tinerilor, unul din zece decese la femei și unul din patru decese la bărbați este legat de alcool. 


Specialiștii sunt de părere că circa 80% din adolescenții români în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică și aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate. Mai grav, vârsta medie la care tinerii încep să bea este 14 ani, numărul băieților care încep să consume alcool dublându-se pe parcursul anilor de liceu.
În același timp, adolescenții și tinerii în vârstă de până la 25 ani reprezintă o populație în mod particular la risc, datorită percepției inadecvate asupra riscurilor. 


În general, tinerii sunt expuși consecințelor de scurtă durată ale alcoolului, cum sunt starea de ebrietate, agresiunile fizice, decesele accidentale sau problemele cu poliția. Totuși, cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația sa cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale. 


Cea mai înaltă vulnerabilitate față de efectele alcoolului o au, însă, adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani, aceștia având un risc între patru și șapte ori mai mare de a deveni mari băutori față de cei care încep să bea mai târziu. Aproximativ 15% din aceștia vor întruni criteriile pentru dependență de alcool până la sfârșitul adolescenței. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7502 secunde