Vara poate agrava anumite boli! Ce sfaturi au specialiștii în domeniu

151
Vara poate agrava anumite boli! Ce sfaturi au specialiștii în domeniu - fondvarapoateagrava-1629290612.jpg

Articole de la același autor

De cele mai multe ori, oamenii își fac griji în privința unor afecțiuni care se pot agrava din cauza frigului și a sezonului rece, în general. Ei trebuie să își facă grijă, însă, și pentru perioada estivală, mai ales dacă suferă de boli cronice, întrucât există multe afecțiuni ale căror riscuri cresc exponențial atunci când căldura și lipsa de hidratare se resimt din plin.

De exemplu, în perioada de vară diabeticii trebuie să acorde o grijă deosebită aportului de lichide din organism, să aibă grijă la alimentație și la valorile glicemiei. Dr. Emilia Pană afirmă că cei care suferă de diabet se pot confrunta, de asemenea, cu o adaptare mult mai dificilă la creșterea temperaturilor, deoarece afectarea nervoasă, specifică acestei boli, poate să se extindă și la nivelul glandelor sudoripare, care nu mai funcționează optim. Tocmai de aceea, se recomandă evitarea temperaturilor excesive și a exercițiilor fizice solicitante.

O altă problemă pe care căldura o poate crea este dilatarea vaselor de sânge, care duce la scăderea tensiunii și la creșterea frecvenței bătăilor inimii. Fenomenul este important pentru termoreglarea organismului, însă pentru cei ce au probleme cardiace rezultatul este o solicitare crescută a unor organe deja slăbite, crescând, astfel, riscul infarctului miocardic, precum și cel al accidentelor vasculare. De asemenea, o parte dintre medicamentele utilizate pentru tratament au, la rândul lor, efecte secundare mai periculoase, atunci când vremea este deosebit de caldă, așa că este recomandat să întrebați medicul care sunt riscurile la care vă expuneți.

Recomandările specialiștilor sunt să evitați expunerea prelungită la soare, să consumați suficiente lichide și să vă adaptați îmbrăcămintea pentru a ușura reglarea termică a corpului. În același timp, soarele poate produce probleme mari la nivelul pielii, dacă nu sunt respectate recomandările medicilor. Așa că, pe lângă arsurile care cresc riscul de cancer de piele, razele puternice ale soarelui contribuie la agravarea mai multor tipuri de afecțiuni dermatologice.

Printre acestea se numără cuperoza, în cazul căreia apar mai multe varicozități, herpesul, care tinde să se reactiveze în această perioadă, vitiligo-ul, dar și mult mai întâlnita acnee. În cazul acesteia, soarele pare să atenueze gravitatea leziunilor, însă, de fapt nu face decât să usuce stratul superficial al pielii, pe care îl și îngroașă, ceea ce duce apoi la astuparea porilor, acumularea de sebum și la o acnee mai severă.

Totodată, persoanele care se știu alergice, trebuie sa fie atente, deoarece pot avea senzații de disconfort în perioada de vară, mai ales în cazul bolnavilor care sunt alergici la polen, iar înțepăturile insectelor pot la rândul lor să cauzeze diferite reacții alergice, care pot fi tratate cu creme sau cu medicamente administrate sistemic. Ca și regulă, din trusa de concediu a celor ce știu că suferă de alergii nu ar trebui să lipsească antihistaminicele. Indiferent dacă suferiți sau nu de una dintre afecțiunile de mai sus, nu uitați de principalele recomandări menite să vă protejeze sănătatea în timpul verii: consumați între 2-4 litri de lichide pe zi, folosiți creme de protecție solară, evitați expunerea excesivă la soare și temperaturi ridicate și aveți grijă să vă răcoriți organismul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6103 secunde