Vaccinul împotriva gripei porcine, suspectat că provoacă o boală neurologică rară

922
Autoritățile sanitare britanice au avertizat neurologii să fie în alertă în momentul declanșării campaniei de vaccinare împotriva gripei porcine, amintind că un vaccin similar este suspectat că a provocat o boală neurologică rară și decesul a 25 de pacienți în SUA, în 1976. Avertismentul este conținut într-o scrisoare a Health Protection Agency din Marea Britanie, trimisă pe 29 iulie către 600 de specialiști în neurologie, se arată în săptămânalul Mail on Sunday.
Scrisoarea avertizează că un vaccin similar împotriva gripei porcine, testat în 1976 în Statele Unite, era asociat sindromului Guillain-Barre, boală ce atacă nervii periferici, provocând paralizie și incapacitatea de a respira. Poate fi fatal, atrag atenția specialiștii.
Președintele american de atunci, Gerald Ford, a aprobat vaccinarea în masă întrucât cercetătorii credeau că tulpina virusului gripei porcine aflată în circulație este similară cu cea a gripei spaniole din 1918-1919. În câteva zile de la administrarea vaccinului, 500 de persoane s-au îmbolnăvit de sindromul Guillain-Barre, iar 25 au murit de insuficiență respiratorie cauzată de paralizie severă. Doar o persoană a murit de gripă porcină. Riscul incidenței bolii neurologice ar fi fost mărit de opt ori de vaccin.
La acea dată, vaccinul a fost retras după zece săptămâni, când legătura cu sindromul neurologic a devenit clară, iar guvernul american a fost nevoit să plătească milioane de dolari celor afectați. Până la momentul sistării vaccinării, peste 40 de milioane de americani fuseseră imunizați. Scrisoarea intervine pe fondul temerilor deja existente că noul vaccin nu a fost suficient testat și că efectele, în special asupra copiilor, nu sunt cunoscute.
Vaccinul va fi administrat unui mare număr de oameni din toate țările, în toamna acestui an. În Marea Britanie, Unitatea de supraveghere neurologică, British Neurological Surveillance Unit (BNSU), a fost solicitată să monitorizeze îndeaproape numărul de cazuri de sindrom Guillain-Barre, după începerea campaniei de vaccinare. Deși noul virus al gripei porcine și, deci, și vaccinul sunt diferite de cele din 1976, temerile că acesta ar provoca sindromul rămân.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 13 August 2009
Stire din Sănătate : Câinii pot... număra!
Pagina a fost generata in 2.3281 secunde