Vaccinul antirabic are efect doar dacă este administrat înainte ca boala să se manifeste

21543
Vaccinul antirabic are efect doar dacă este administrat înainte ca boala să se manifeste - 114dad3fb2d7e57095c7ebc2bb80a0f4.jpg

Articole de la același autor

În ultimele zile, veterinarii constănțeni au confirmat două cazuri de rabie la pisici în județul nostru, după ce animalele și-au mușcat stăpânii. Medicii atrag atenția că rabia sau turbarea la om este o maladie incurabilă și singura cale de a preveni îmbolnăvirea este vaccinarea.

Timp de doi ani, veterinarii nu au depistat niciun caz de turbare la animale în județul Constanța. De la începutul acestei săptămâni însă, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare au confirmat infestarea cu virusul rabic la două pisici, din două gospodării din Ciocârlia și Săcele, în ambele situații animalele mușcându-și proprietarii.
Măsurile luate în astfel de situații sunt drastice, arată specialiștii: câinii și pisicile aflate în aceeași gospo-dărie cu pisicile infestate au fost euta-nasiate, iar animalele din localități au fost vaccinate antirabic.
Totodată, și persoanele care au intrat în contact cu un animal turbat trebuie să ia măsuri pentru a nu se îmbolnăvi, întrucât rabia este, chiar și în zilele noastre, o boală incurabilă.
"Rabia este o boală infecțioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale la om, prin mușcătură. Este o encefalo-mielită, o boală a sistemului nervos, cu evo-luție rapidă și invariabil duce la deces. Rabie înseamnă nebunie. Această maladie, în prezent dispărută la om în majoritatea țărilor dezvoltate, reprezintă încă o probleme majoră de sănătate publică în multe țări din Asia și Africa. Anual se înregistrează în lume între 50.000 și 70.000 de morți de rabie, iar între 30 și 50% dintre aceste cazuri sunt la copii. La nivel mondial, rabia se plasează pe locul al zecelea între maladiile infecțioase mortale", au arătat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța.

Simptomele rabiei la animale
Animalele care transmit boala sunt câinii și pisicile, vulpile, lupii, coioții și liliecii. Transmiterea este realizată prin salivă, în timp ce mușcă. Mai trebuie precizat că animalele elimină virusul cu aproximativ 10 - 14 zile înainte să manifeste simptomele clinice ale bolii.
Potrivit medicilor, este foarte posibil ca un animal să aibă rabie dacă pre-zintă următoarele semne: nu îi este frică de oameni sau de animalele sălbatice, este neliniștit și se manifestă agresiv, salivează excesiv. Ultimul semn este, de obicei, paralizia.

Simptomele la oameni
Perioada tipică de incubație a virusului rabic la oameni este între patru și șase săptămâni, iar în acest interval, de obicei, nu este prezent niciun simptom. Ulterior apar durerea și amorțeala la locul mușcăturii, urmate apoi de o simptomatologie vagă, precum febra, tusea sau senzația de gât uscat, dureri abdominale, mâncărimi, furnicături, anxietate sau neliniște care se accentuează treptat. În timp apar frica de apă sau de aer, spasmele musculare la nivelul mușchilor feței sau gâtului, convulsii, fluctuații mari ale temperaturii corporale, pulsului și presiunii sanguine.

Vaccinarea - singura cale de salvare!
Pentru a preveni răspândirea infecției se impune, au arătat cadrele medicale, curățarea rănii și vaccinarea. "Când o persoană este mușcată de un animal, rana trebuie curățată imediat cu multă apă și săpun pentru a reduce riscul unei infecții. Este indicată efectuarea unui consult medical de specialitate pentru a se stabili un tratament mai complex al rănii", au mai arătat reprezentanții DSP Constanța. La fel se procedează și atunci când animalul care v-a mușcat nu dă semne că ar suferi de rabie. "Rana trebuie spălată cu apă și săpun, cu apă oxigenată, trebuie vaccinare sau revaccinare antitetanică și vaccinare antirabică numai dacă apare boala la animal în cele două săptămâni ulterioare mușcăturii, în care este supravegheat. Dacă plaga survine la cap, organe genitale sau mușcăturile sunt profunde și multiple, se administrează ser antirabic sau imunoglobuline specifice anti-rabie", au mai afirmat medicii DSP.
În schimb, dacă animalul este turbat, se începe imediat vaccinarea. "Aceasta poate fi administrată cu titlu preventiv și totodată cu titlu curativ la persoanele care au fost în contact cu un animal, potențial, turbat. Vaccinul este terapia post-expunere și ajută sistemul imun să combată boala în stadiile timpurii. Când se administrează vaccinurile înaintea apariției simptomelor severe, ele previn de obicei dezvoltarea infecției și cresc șansele de recuperare. Dacă apar simptomele bolii, vaccinurile nu mai sunt efi-ciente și persoana infectată decedează. Vaccinul este administrat în funcție de riscul de expunere la virusul rabic. Medicii pot evalua acest risc și pot stabili dacă este necesară vaccinarea", au mai declarat cadrele medicale ale DSP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7586 secunde